2012. szeptember 12. 06:26

A válságban még fontosabb az energiahatékonyság

„A mostanihoz hasonló, válság sújtotta időkben az energiahatékonyság előmozdítása elemi érdeke Európának, hiszen a külső energiafüggőség csökkentésével sok milliárd eurót lehet spórolni az energiaimporton, nem is beszélve az energiabiztonság növekedéséről” – fogalmaz Herczog Edit az energiahatékonyságról szóló Turmes-jelentés vitájában benyújtott írásbeli hozzászólásában. A szocialista képviselő szerint a jelentésben foglaltak megvalósítása az új munkahelyek létesítését is ösztönzi.

Herczog szerint a friss jelentésnek nemcsak az az előnye, hogy a 2020-ig kitűzött 20%-os hatékonyság-növelési cél érdekében a központi kormányzati épületek évente 3%-ában írná elő az energetikai felújítást, hanem az is a fogyasztók hasznára válik, hogy az energiavállatok esetében is évi 1,5%-os takarékoskodást ír elő. Herczog szerint ezekkel a lépésekkel a közszféra is érdekelt az adófizetői pénzek felelős elköltésében, illetve a vállalatok számára is előnyös lesz a hatékonyabb technikák elterjesztése a fogyasztók körében.

„Szocialista képviselőként különösen fontosnak tartom kiemelni, hogy a tervezet megvalósulása elősegíti új munkahelyek teremtését, valamint ösztönözné a valós fogyasztáson alapuló számlázást, ezzel előmozdítva a hátrányosabb helyzetben lévő csoportok érdekeit” – fogalmazott Herczog. „A magyar érdekeket szem előtt tartva pedig őszintén támogatom a tervezet azon célkitűzését, hogy a tagállamok fordítsanak nagyobb figyelmet az épületek fűtési- és klímarendszereinek működtetésére, hiszen Magyarországon a lakosság 1/5-e még mindig panellakásokban él, amelyeknél ez a probléma fokozottan érvényesül” – tette hozzá a képviselő.