2011. október 24. 08:55

A válságra több esélyegyenlőség a válasz

“Az Atlanti-óceán mindkét partján közösek a problémák, amelyekre a globális fellépés jelenti az egyetlen hatékony megoldást. Nem szabad bezárkóznunk: nyitottságra, a legjobb gyakorlatok és az ötletek megosztására van szükségünk. Látogatásunknak is azt a célt szolgálta, hogy a tapasztalatok és javaslatok alapján közösen találjunk megoldást a legégetőbb társadalmi problémákra, beleértve természetesen a nemek közötti esélyegyenlőség kérdését is - értékelte az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) egyhetes egyesült államokbeli delegációs útját dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a szervezet elnöke.

Az EP-képviselőkből, valamint az ESZP-tagpártok nőszervezeteinek vezetőiből álló delegáció a hét folyamán New Yorkban találkozott a UN Women vezető munkatársaival, köztük Bibiana Aido egykori spanyol esélyegyenlőségi miniszterrel, Lakshmi Puri helyettes ügyvezető igazgatóval, továbbá Margot Wallström egykori európai biztossal, aki jelenleg az ENSZ főtitkárának fegyveres konfliktusok során történő nemi erőszakkal foglalkozó különmegbízottja. A delegáció ezen túlmenően megbeszélést folytatott a Világbank képviselőivel, demokrata párti politikusokkal, és  esélyegyenlőségi civil szervezetek munkatársaival. A látogatás Washingtonban folytatódott, ahol az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) nemzetközi konferenciát rendezett, amely arra kereste a választ, hogyan lehetne megerősíteni az esélyegyenlőség jelenlétét a nemzetközi színtéren.

“A pénzügyi-gazdasági válsággal nagyon egyszerűen magyarázhatóak napjaink aggasztó társadalmi jelenségei, így például a szélsőjobboldal megerősödése. Ilyen környezetben a felelős, a jövőért tenni akaró politikusok feladata, hogy elveikhez ragaszkodva politizáljanak, miközben kiemelt figyelmet fordítanak a válság által jobban sújtott társadalmi csoportokra. Kétségkívül a nők is ide tartoznak, hiszen a megszorítások elsősorban a jellemzően nőket foglalkoztató közszolgálati szektort, és a főként nőket támogató állami szociális kiadásokat érintették. Ugyanakkor továbbra is nagy kihívást jelent számunkra, hogy a nőket a progresszív politikai erők mögé sorakoztassuk fel és mobilizáljuk őket. A megalapozott megoldás kidolgozásához kiváló hátteret biztosított a FEPS által szervezett kétnapos washingtoni konferencia” - hangsúlyozta a PES Women elnöke.