A változás és a versenyképesség feltétele a fizetésemelés

A magyarországi jövedelemviszonyok lehetetlenné teszik a tisztességes életet, így az MSZP-nek ki kell állnia az elfogadhatatlan jövedelemkülönbségekkel szemben, ennek eszköze pedig a párt fizetésemelési követelése – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP győri regionális kongresszusi előkészítő értekezletén.

Míg a Fidesz-KDNP kormányzása alatt egyre felháborítóbb urizálás folyik, addig az országot működtető 700 ezer közszolga nettó átlagkeresete közel 100 ezer forinttal marad el a reálszféra átlagbéreitől.

Az MSZP elnöke kifejtette: a közszféra fizetéseit egy törvény szabályozza, a mindenkori kormányok eldönthetik, hogy prioritásként kezelik-e a fizetésemelést, viszont a reálszférában történő fizetésemelés kormányváltást és jó gazdaságpolitikát feltételez.

Tóbiás József hangsúlyozta: fel kell lépni a versenyképesség hanyatlása, az elvándorlás és a pályaelhagyás ellen. El kell dönteni, hogy a Magyarországon megszerzett tudást értékeljük-e nettó 175 ezer forinttal főiskolai végzettség, illetve 200 ezer forinttal egyetemi diploma megléte esetén; ezen fizetések mellett már nem biztos, hogy egy magyar fiatal elhagyja környezetét, már valószínűtlenebbé válik, hogy elvándorol – tette hozzá.

Az MSZP elnöke elmondta, az ország versenyképességének javításához, a változáshoz elengedhetetlen, hogy a magyar dolgozók az elvégzett munkájukért megérdemelt fizetést kapjanak.

Tóbiás József szerint az elmúlt tíz év politikája elhibázott volt, tévedés, hogy az alacsonyan tartott bérek miatt nőne a tőkebeáramlás. Mint mondta, a fejlődéshez az oktatásba, az emberekbe kell befektetni.

A pártelnök úgy fogalmazott: társadalmi nyomás alá kell helyezni a kormányt, hiszen a mostani intézkedések meghatározóak az ország következő húsz éve szempontjából, ha nem tudunk a hatalmas jövedelemkülönbségeken változtatni, akkor felzárkózás helyett távolodni fogunk az uniós életszínvonal átlagától.

Katona Tamás, az MSZP pártigazgatója, a KSH volt elnöke szerint tíz éve majd minden mutatót tekintve elkezdett Magyarország lecsúszni az uniós átlagtól. 20 éve Ausztriához, ma már Romániához vagyunk közelebb – tette hozzá.

A gazdaságpolitikus is hiányolta a versenyképesség javítását elősegítő intézkedéseket, kifogásolta, hogy az ország több pénzt költ sportra, mint felsőoktatásra.

Kránitz László, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint szintén jelentős fizetésemelés nélkül nem lehet itthon tartani a fiatalokat, a képzett munkaerőt. Úgy vélekedett, hogy az osztrák bérekkel kell versenyezni, meg kell állítani azt a trendet, hogy Sopron környékén nincs hozzáértő szakember, mert mindenki kiment Ausztriába versenyképesebb fizetésekért dolgozni.