www.mesterhazyattila.hu
2012. március 11. 11:32

A változás szövetsége - Mesterházy Attila írása a héten

Eltiporta a harmadik köztársaságot a Fidesz. Azt ígérte, hogy meggyógyítja, de nem ezt tette, hanem a saját torzszülött rendszerével próbálja felváltani.

Torzszülött ez a rendszer, mert teljesítménye egyöntetű kudarc. Rombolás, bizonytalanság, káosz, ámokfutás, agresszivitás, bezárkózás jellemzi Fidesz-Magyarország hétköznapjait. Ez nem átmeneti nehézség, ez maga a Fidesz-rendszer. Ők így csinálják, ők ezt tudják. Szükségük van a zavarosra, hogy halászhassanak benne. Nem érdekli a Fidesz vezetőit, hogy közben áll a gazdaság, nő az infláció, 4 millió ember él a létminimum alatt. Nekik mindez nem számít. Eltelt a ciklus fele, kimondhatjuk: ez nem lesz jobb. Sőt, a kormány most készíti elő az újabb megszorításokat, amelyekkel az eddigieket megfejeli. Közben üzemben tartja a pazarló és igazságtalan adórendszert. Esze ágában sincs beismerni tévedéseit, azok terheit pedig ráterheli a középosztályra és a szegényekre. Arra a középosztályra, amit Orbán – saját állítása szerint – felemel.Ennek az eszelős politikának véget kell vetni!

Be kell látni azonban, hogy ez nem megy egy csapásra. S nem megy a Fidesz módszereivel. Orbán azért áll bukásra, azért utasítja el a kormány politikáját a választók háromnegyede, mert a Fidesz képtelen teljesíteni saját korábbi teljesíthetetlen ígéreteit. Nekünk ebből tanulnunk kell: nem engedhetünk a populizmus csábításának, nem kergethetünk délibábokat, mert abba nem csak mi, hanem az ország is belebukik.

Magyarország nem bír ki még egy unortodox kalandor kísérletet. Felelős politikára van szükség. Ehhez pedig felelős politikai erők kellenek. A Magyar Szocialista Párt ilyen felelős politikai erő. Nem ígéreteket, hanem tisztességes ajánlatot kívánunk tenni a magyar választóknak.

Az MSZP-nek van véleménye a jelenről és van terve a jövőre vonatkozóan. Mégsem hiszem, hogy egyedül kell a választók elé állnunk. Kíváncsiak vagyunk minden demokratikus gondolkodású párt, szervezet, állampolgár véleményére. A változás szövetségét kell létrehoznunk. Ha többen vagyunk, erősebbek leszünk. Dolgozunk saját programunkon, amellyel május 1-jén a nyilvánosság elé állhatunk. Ez azonban nem a végeredmény, hanem egy keret, alapelvek és irányok világos gyűjteménye lesz. E keretet közösen kell tartalommal feltöltenünk, s ebben a munkában bárki részt vehet, aki a demokratikus és élhető Magyarország híve. Nyitottak vagyunk, készen állunk a valódi párbeszédre.

Ezt a társadalmi diskurzust nem egyetlen asztalnál, önmaguk által kijelölt szereplőkkel kell lefolytatni. Sok-sok asztalra, sok-sok megszólalóra van szükség, hogy minden tudás, vélemény, információ megjelenjen és hasznosuljon. Ebben a folyamatban a Magyar Szocialista Párt az egyik szereplő lesz, de olyan szereplő, amely tisztában van azzal, hogy a felelőssége mennyire nagy. Sokan várják tőlünk, hogy legyen elképzelésünk, tervünk és azt is, hogy legyünk készek az együttműködésre. Mindkét igénynek meg fogunk felelni.

Magyarország akkor lesz boldogabb hely, ha nem csak a Fidesz-kormányt, hanem az egész Fidesz-világot leváltjuk. Ehhez nem elég pártkoalíciókat alkotni: az állampolgárok, a választók koalíciójára van szükség. Ezt értem a változás szövetségén.

Új történetet kezdhetünk, ha képesek vagyunk az összefogásra. A negyedik köztársaság történetét mi, magyar állampolgárok kezdhetjük el és mi írhatjuk meg. A Fidesz-kócerájon és az apátián túl kezdődik a jövőnk.