mszp.hu | Belföld
2021. május 12. 13:41

A várólisták csökkenése csak a kormányváltás után várható

A várólisták csökkenése csak a kormányváltás után várható
Az MSZP előválasztási programja az, amelyben a választópolgárok végre megtalálják a várólisták csökkentésének garanciáit és a magyar emberek életminőségének várva várt javulását – mondta el szerdai online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Ahogy eddig is, ezután is átverik az embereket, hiszen már korábban is tettek félre költségvetési pénzt a várólisták csökkentésére, ezek 2010 óta mégis minden egyes évben jelentősen növekednek – hívta fel a figyelmet Bangóné.

„Kásler Miklós a múlt héten bejelentette, hogy ismét el lehet végezni a halasztható, ütemezett műtéteket, de nem tudjuk, hogy vannak-e egyáltalán kormányzati tervek a problémák megoldására, hiszen kilométeres már a tovább nőtt várólisták hossza: szürke hályogműtétre például több mint 11.000-en, térdprotézisre csaknem 7200-an, sérvműtétekre pedig több mint 1200-an várakoznak” – emlékeztetett.

Elmondta, az MSZP nem látja, honnan lesz személyzet az elmaradt műtétek pótlására, hiszen a covid-osztályokat továbbra is fent kell tartani: az ott dolgozók nem láthatnak el nem koronavírusos betegeket, az oltópontokon dolgozók is kiesnek, a kemény év után az egészségügyisek szabadságolását is meg kell oldani, az új szolgálati jogviszony erőszakos áterőltetése miatt pedig már eddig is több mint 5500 szakdolgozó távozott az egészségügyből. „Ezek után felmerül a kérdés: milyen tervei vannak a Fidesznek a várólisták csökkentésére? Vajon a 350 millió forintért megrendelt, és aztán egyből titkosított tanulmány a magyar egészségügyről tartalmaz-e valamilyen stratégiát erre nézve”?

A szocialista politikus kiemelte, a kormánynak elvileg van egy várólista csökkentési programja, amire 2010 és 2020 között 36 milliárd forintot különítettek el, ezért azt is megkérdezte sajtótájékoztatójában a kormánytól, hogy ebből terveznek-e egy nagyobb összeget fordítani a rendkívüli módon megnövekedett várólisták csökkentésére.

„A számok mögött olyan emberek vannak, akiknek egyre hosszabb ideig kell együtt élniük a fájdalmukkal!” – emlékeztetett Bangóné. „Mi, az MSZP-ben úgy gondoljuk, hogy mindenkinek hozzá kell jutnia az egységesen jó színvonalú egészségügyi ellátásokhoz függetlenül attól, hogy hol él és milyen a jövedelmi helyzete. A Magyar Szocialista Párt ezért kezdeményezi a „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjában egy hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását, amelyben az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag felel”.

Elmondta, a szocialisták szorgalmazzák, hogy hazánkban mindenki hozzájusson a jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, szűrésekhez, diagnosztikához, szakorvosi és kórházi ellátáshoz. „Drasztikusan csökkentjük a várólisták hosszát és minden egészségügyi dolgozó bérét növelni akarjuk úgy, hogy fejezze ki megbecsülésüket, és tegye lehetővé számukra a tisztességes megélhetést! Emellett el fogjuk érni, hogy többen járjanak orvosi egyetemre, megerősítjük a középfokú nővérképzést és kezdeményezzük, hogy minden járványügyi szűrővizsgálat ingyenes legyen” – jelentette be a képviselőnő.

„A fideszes rezsim 11 év alatt hagyta szétesni a betegellátást, az eredményt látjuk: eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, kilométerhosszú várólisták, és még a járvány közepén is orvosok és ápolók ezreit üldözték el. Az MSZP szerint ez nem maradhat így, ezért 2022-ben, a kormányváltás után kezdeményezzük az egészségügy gyökeres átalakítását” – ígérte Bangóné Borbély Ildikó.

A Magyar Kultúra napja

2022-01-22 10:41