MTI/mszp.hu | Belföld | parlament
2014. június 30. 17:56

A Városligettől Seszták Miklósig - Országgyűlés

Városlifet, a lengyel lehallgatási ügy, parkolás és kaszinó-koncesszió. Ülésezett a parlament.

Városliget

Tóth Csaba a városligeti beruházást kifogásolta. Bírálta, hogy a vagyonkezelő cégnek olyan jogosítványai vannak, mint eddig senkinek. Azt mondta: nem igaz, hogy növekedne a zöldterületek nagysága, hiszen 120 ezer négyzetméternyi területet kívánnak beépíteni - mondta.

Szerinte ezzel a liget megszűnik közparknak lenni. Azt kívánták elérni, a kormány vizsgálja meg, hol lehetne még a múzeumi negyedet megvalósítani.

A lengyel lehallgatási ügyről

Tóth Bertalan a lengyel lehallgatási ügyről szólt, kiemelve, hogy annak magyar szálai is vannak. Utalva a lengyel állami olajcég vezérének szavaira, azt mondta: a megjelent hírek alapján a lengyel politikai és gazdasági elit lesújtó véleménnyel van a magyar-orosz viszonyról és személyesen Orbán Viktor miniszterelnökről. Úgy látta: Hernádi Zsolt MOL-elnök büntetőügye kapcsán színjátékról van szó, amelyben ő maga mozgatja a szálakat.

A hírek, amelyek valódiságát még nem cáfolták, alapjaiban ássák alá Magyarország hírnevét, banánköztársaság képét festve, és befolyásolhatják az egyes tagállamokkal a gazdasági és igazságügyi kapcsolatokat - vélte a szocialista politikus, aki azt kérdezte: hogyan javítanak hazánk külföldi megítélésén?

Csak egy céggel lehet szerződni a fővárosi mobilfizetésre

Hiszékeny Dezső arról beszélt, hogy a fővárosi parkolási szolgáltatások közül kiemelkedik a mobiltelefonos, de a változások miatt július 1-jétől már csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel lehet szerződni. Hangsúlyozta, hogy a 13. kerületi önkormányzat eddig évente ötmillió forintot fizetett a szolgáltatásért, keddtől viszont 87 millió forintért kell szerződni.

A képviselő azt mondta, még mindig nem tudni, hogy miként fog működni a rendszer és az miért kerül 17-szer többe, mint eddig.

Miért nem kap kaszinó-koncessziót a Szerencsejáték Zrt.?

Tóth Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy egy törvénymódosítás alapján összesen 11 kaszinó kaphat működési engedélyt Magyarországon, ezek közül a fővárosban és Pest megyében öt működhet majd. Hangsúlyozta, hogy a Szerencsejáték Zrt. mind a 11 koncesszióra pályázott, de egyiket sem kapta meg.

A képviselő azt kérdezte, hogy miért nem nyert egyetlen egy koncessziót sem az állami cég, és miért mond le az állam évente sokmilliárd forintnyi osztalékról magáncégek javára?

Seszták Miklós

Lukács Zoltán Seszták Miklós fejlesztési minisztert bírálta, akiről azt mondta: több száz betéti társaság alapításában segédkezett egykor, amelyek jelentős adótartozást hátrahagyva tűntek el. Úgy vélte: mindez nem lehet véletlen, az ukrán alapítók nem tisztességes szándékáról szerinte Seszták Miklósnak tudnia kellett.

Úgy folytatta: a politikus off-shore hátterű cégeknek is "elintézte", hogy uniós pályázaton nyerjenek. "Mikor kívánják eltávolítani Seszták urat a kormányból?" - kérdezte.

A Szegedi Vadaspark-beruházásról

Szabó Sándor a Szegedi Vadaspark beruházásról szólva azt mondta: olyan cég nyert, amely a helyi Fidesz-újságot is kiadja és több szálon kötődik a kormánypárthoz. Azt mondta: a 280 millió forintos pályázati forrásból - amelyből a többi közt egy játszóteret építettek - szerinte 40 millió forint épült be a vadasparkba.

A hazai tejtermelők támogatásairól

Legény Zsolt szerint nemcsak a külföldi tejtermelők alacsony árai fenyegetik a hazai termelőket, hanem a kormányzati támogatások megvonása is. Álláspontja szerint a tejkvóta megszűnése az állattenyésztés végét, 40-50 ezer munkahely megszűnését jelentené. Azt mondta: el kellene dönteni, hogy a kormány a magyar gazdák vagy a külföldi termelők érdekeit képviselik.

A koldusmaffiáról

Bárándy Gergely egy újságcikkre hivatkozva a koldusmaffiáról beszélt, amely kisgyermekeknél, kábítószert és alkoholt használva éri el, hogy nyugodtan aludjanak a koldus ölében. A cikk szerint ennek a módszernek már több halálos áldozata is volt már. Ez nem politikai ügy, hanem minden jóérzésű ember ügye - mutatott rá, kiemelve: ez súlyos bűncselekmény. Azt kérdezte: van-e a Belügyminisztérium államtitkárának tudomása a jelenségről? Ha igen, mit tettek ellene, ha nem, tervez-e intézkedést?

Kellenek-e a Fidesznek a nemzetiségi önkormányzatok?

A nyári diákmunkáról

Heringes Anita arról beszélt, hogy idén a tavalyi évhez hasonlóan 1,5 milliárdos keret áll rendelkezésre a nyári diákmunkára. Szóvá tette ugyanakkor, hogy miért csak az önkormányzatoknál történő munkavállalást támogatja a kormány. Ugyanis szerinte ez felveti, hogy az önkormányzatok "fideszes kifizetőhelyek lesznek". Szerinte indokolt lenne a vendéglátásban és a turizmusban is támogatni a diákmunkát. Azt is megjegyezte: a diákmunkát szervezők szerint fele-harmadannyi a munkára jelentkezők száma.