mszp.hu | Belföld
2019. július 24. 14:34

A vég kezdete: újra jöhetnek a képesítés nélküli tanítók?

A vég kezdete: újra jöhetnek a képesítés nélküli tanítók?
Az Orbán-kormány 2010 óta minden lehetséges eszközt bevetett azért, hogy gyermekeink ne juthassanak korszerű, minőségi oktatáshoz. Az évről évre növekvő pedagógushiány sem ébresztette rá a felelős vezetőket arra, hogy az elvárt anyagi és erkölcsi elismerés híján ez a folyamat már magát az oktatás létét is veszélyezteti. Sőt!
Az intézményvezetői kar karcsúsodása, a szakszerű vezetésre alkalmas pedagógusok hiánya miatt most Kásler miniszter és Bódis államtitkár minimalizálni akarja azokat a feltételeket, amelyek évtizedek óta az iskolaigazgatói pályázat alapkövetelményei voltak: csökkentik az elvárt szakmai gyakorlati éveket és már nem lesz feltétel a vezetői továbbképzés sem. Ezzel nemcsak elismerik, hogy óriási a humánerőforrás hiány az oktatásban, de végleg ellehetetlenítik az iskolák megmaradt szakmai hitelét és a minőségi oktatás alapvető személyi feltételeit is.
 
Ide jutottunk. Innen már tényleg csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a polgármester képesítés nélküli, mindössze érettségivel rendelkező rokona is iskolaigazgató lehessen.
 
Pedig lenne megoldás: végre megfelelő feltételek mellett, nem diszkriminatív módon kellene foglalkoztatni a nyugdíjas pedagógusokat, és a mindenkori minimálbérhez kellene kötni a pedagógusok vetítési alapját.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke
 

Kapcsolódó párttagok