2012. február 01. 15:33

A végtörlesztés hasznát elvitte a Fidesz miatti gyenge forint

A végtörlesztés már eleve ellentmondásos lépés volt abban az értelemben, hogy csak egy tehetősebb, szűk réteg számára jelentettek megoldást, amit a végtörlesztők száma is igazolt. Viszont még ezen végtörlesztők fele is csak úgy volt képes kezelni problémáit, hogy deviza helyett forintban adósította el magát. Őket azonban az Orbán-kormány tragikusan gyenge gazdaságpolitikája miatt mélyrepülést végző forint hozza újabb nehéz helyzetbe. Kis túlzással elmondható, hogy csöbörből vödörbe kerültek.

Az emberek szinte minden megtakarításukat felélték, de nem mernek és nem is tudnak hitelt felvenni, hiszen a Fidesz kiűzte a bankokat a hitelpiacokról. Az adósok igyekeznek csökkenteni hitelállományukat, azonban hiába áldozták fel erre megtakarításaikat, alig érezhető változást értek el, mivel a forint közben folyamatosan leértékelődött.

Az adatok mindennél látványosabban igazolják a fenti állítást: a lakosság hitelállománya tavaly év végén 8506 milliárd forint volt, alig valamivel kevesebb az egy évvel korábbi 8583 milliárdnál. Ha az árfolyamhatás nem érintette volna a lakosságot ilyen drasztikusan, akkor 809 milliárd forintot spóroltak volna.

A legnagyobb gond azonban továbbra is azoknak a százezreknek a helyzete, akik nem képesek fizetni egyre növekvő adósságaikat. Róluk nem gondoskodik a kormány, az eszközkezelő tevékenysége pedig alig hozott érzékelhető változást az adósok életébe.

Az MSZP követeli, hogy az Orbán-kormány végre vegye komolyan a nemzeti tragédiával fenyegető helyzetet, és kezelje felelősen az adósok ügyét. A legnagyobb gond, hogy az elmúlt időszak kormányzati intézkedései ad hoc lépések voltak. Ezek nélkülözik azt a tudatos koncepciót, amely egyben képes a devizahitelesek problémáit kezelni és nem csupán egy-egy kiemelt csoport eseti támogatásában gondolkodnak.

Az MSZP elvárja, hogy ebben a kérdésben az Orbán-kormány hívjon össze válságbizottságot, ahol minden politikai párt, szakmai és civil szervezet javaslatait építsék bele a problémakezelésbe, mert ez nem politikai, hanem nemzeti ügy.

 
Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő