2012. február 21. 16:27

A Velencei Bizottság is aggódik az egyházi törvény miatt

A Velencei Bizottság delegációja ma találkozott az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagjaival, hogy tájékozódjék az új egyházi törvényről.

A Velencei Bizottság segíteni akar tanácsaival. Segíteni nem külső hatalmakat, hanem minket, magyar állampolgárokat, a mi jogbiztonságunkat, szabadságunkat, azt, hogy élhető, kiszámítható viszonyok között gyakorolhassuk jogainkat.

Már az új egyházi törvény maga is aggodalmat keltett bennünk, hiszen a hit kérdéseiben illetéktelen politikusok, a kétharmados többség kezébe adta a döntést: mely egyházak működhetnek továbbra is egyházként, és melyek nem. A kétharmad hatalmat kapott a lelkek fölött is.

A törvény első alkalmazása valóra váltotta legrosszabb álmainkat. Hiába ad a törvény a Magyar Tudományos Akadémiának javaslattételi lehetőséget, az MTA elnöke világossá tette: nem vesz részt a szégyenteljes eljárásban, mert tudományos eszközökkel nem lehet ítéletet mondani vallási tevékenység felett. A kormánypárti politikusok pedig hatalmukkal önkényesen és olykor pártérdekeik szerint éltek. Az emberi jogi bizottság elnöke maga nyilatkozott úgy, hogy a saját törvényük valamennyi feltételének legalább 34 egyház felel meg, ők mégis csak ennek felét terjesztik be parlamenti elfogadásra. Vagyis még olyanokat is megfosztanak az egyházi jogállástól, amelyek dokumentumokkal igazolták: az új törvény minden kritériumának eleget tesznek. Van, ahol kilóg a politikai lóláb. Az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség a törvény egy korábbi változatában még szerepelt az elfogadott egyházak között, most mégis az elutasítottak közé került. Hogy közben mi történt? Iványi Gábor az egyik szónoka volt az alaptörvény ellen tiltakozó, január 2-i tömegtüntetésnek. Ezért büntetik őt is, egyházát is, és azokat a szegény sorsú gyerekeket, időseket és hajléktalanokat, akiket eddig intézményei gondoztak. Ő csak az egyik volt a sorban a megbüntetett tiltakozók közül. A napokban bocsátották el a rendezvény egy másik szereplőjét, Galkó Balázst az Új Színházból, méghozzá bevallottan ideológiai okok alapján.

A kormánypártok a törvény indoklásában még azt írták: ”ha….az egyházi elismerés valamennyi feltétele fennáll, a bizottság törvénymódosítási javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé”.  A kormányszóvivő korábban szintén úgy nyilatkozott, hogy a feltételek megléte esetén mindenki megkapja az egyházi minősítést. Nem így történt. Hogy miért, azt még az érintett egyházakkal sem közlik. Nyilván azért, mert az indokok nem védhetők. Az MSZP kezdeményezi, hogy a Velencei Bizottság március 15-16-án születő állásfoglalásáig a kormány ne törjön-zúzzon tovább a vallási közösségek között, hanem minden, a törvényi feltételeknek megfelelő egyháznak biztosítsa jogállása megőrzését.


Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő