mszp.hu
2017. június 15. 09:37

A vidék fejlődése érdekében korlátozás helyett inkább bővíteni kellene a közösségi gazdaság kereteit

Bár szabályozás szempontjából a közösségi gazdaságon alapuló új üzleti modellek még viszonylag új területet képviselnek, a közösségi gazdaság kedvező társadalmi-gazdasági hatásai és versenyképességet növelő képessége elvitathatatlan.

Az Európai Parlament képviselői a mai napon a közösségi gazdaságra vonatkozó európai menetrendről szavaznak. Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „nem szabad a hagyományos gazdaságra irányuló fenyegetésként tekinteni a közösségi gazdaságra. Csak úgy profitálhatunk az új üzleti modellekből, ha azokat elősegítő módon szabályozzuk és biztosítjuk a jogi egyértelműséget.”

A magyar kormány példája, vagy éppen a nem sokára az olasz parlament elé kerülő, számtalan korlátozást és kikötést tartalmazó törvény éppen ez ellen megy: a fogyasztókat megfosztja az innovatív szolgáltatásoktól, és versenytorzító is, hiszen amíg a nagyobb platformok meg tudnak felelni a számos előírásnak, addig a kisebb startup-ok számára lehetetlenné teszi a piaci részvételt.

„Felelős szabályozással éppen hogy minél inkább ki kellene terjeszteni a közösségi gazdaság kereteit. Annak előnyeit minél több ember számára kell eljuttatnunk, ideértve a vidéki területeken élőket is.” A szocialista képviselő által kezdeményezett „okos falvak” projekt éppen ezt a célt szolgálja: a digitális szakadék felszámolását és ezzel a vidék bekapcsolását az eddig csak a városokban koncentrálódó közösségi gazdaságba.

„Az Európai Unióban már támogatásra talált az ’okos falvak’ kezdeményezés. Felszólítom a magyar kormányt, hogy ennek az iránynak megfelelően alakítsa át mostani vidékfejlesztési politikáját, mely a pusztulás szélére taszította a magyar vidéket”- tette hozzá a szocialista EP-képviselő.