A vidék Magyarországa: oktatástól a földügyekig

A beígért pedagógus béremelésről, az oktatásban tervezett államosításról és a készülő földtörvény a gazdákat érintő negatív hatásairól tartott pénteken Egerben sajtótájékoztatót Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes, az MSZP Országos Elnökségének tagja.


- Ma már egyértelműen látszik, hogy a kormány rossz gazdaságpolitikájának következménye az is, hogy a pedagógusoknak megígért béremelés elmaradt. Az is kiderült ezzel kapcsolatban, hogy nem az IMF kérésére történt a halasztás, hanem az Orbán-kormány önként mondott le erről az intézkedésről, melyre valójában a fedezet sem volt meg – kezdte a tájékoztatót Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP oktatáspolitikusa elmondta, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár körül minden fontos ember távozott posztjáról, legutóbb Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár mondott le. A lemondások okaként Kunhalmi a sorozatos előkészítettlenséget, és megalapozatlan intézkedések sorozatát véli.

- Már 50 munkanap sem áll rendelkezésére az oktatási kormányzatnak arra, hogy kidolgozza a 2013. január elsejétől esedékes államosítás menetét, azonban még az a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sem állt fel, amely az államosított intézményeket összefogná – tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP arra kéri Hoffmann Rózsa államtitkár asszonyt, hogy állítsa le az államosítást, és a köznevelési törvény további életbelépését.

A sajtótájékoztató második felében Korózs Lajos fejezte ki az MSZP aggodalmát az új földtörvény készülő rendelkezéseivel kapcsolatban. Mint elhangzott a szocialisták nem fogják megszavazni a földtörvényt,a mely elsősorban a kis – és középvállalkozások ellehetetlenítését tűzte ki céljául, melyből Heves megyében komoly károk származnak majd.

- Retteghetnek az egri, debrői és mátrai gazdák. Műkörmösök, tetőfedők, bádogosok és Orbán Viktor haveri köre fog részesülni a földekből. Huszonöt hektár alatt nem lehet majd egyéni gazdálkodó valaki, és tíz hektár alatt egyéni vállalkozó sem, mely intézkedés egyértelműen a szántóföldi gazdálkodásra való átállást és a KKV-k ellehetetlenülését célozza meg. A földosztásról a FIDESZ pártbizottságai fognak dönteni, olyanoknak kedvezve, akik kapát sem láttak soha.  Leállnak az élelmiszer feldolgozó üzemek, újabb 30-40 ezer ember veszíti el állását – emelte ki Korózs Lajos.

 

Hozzátette: a szegénység mérhetetlenül növekszik Heves megyében, főként a dél hevesi részen. A legnehezebb helyzetbe a gyermekes családok kerültek az utóbbi két év alatt, hiszen ma Magyarországon a gyermek jelenti egy családban a legnagyobb szegénységi kockázatot. A családokon belül még a betegek, a nyugdíjasok utolsó esélyeit is elveszi az Orbán-kormány, véli a szocialista politikus.