ÉszakOnline
2012. március 30. 20:09

A vidéki emberek boldogulása az első!

A szocialisták új megyei elnöksége az elszegényedett emberek képviseletét tartja a legfontosabb feladatának.

Fiatal és rutinos politikusok egyaránt helyet kaptak az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökségében: a legtapasztaltabb közülük a maga 54 évével Vécsi István volt országgyűlési képviselő, Ricse polgármestere, akit alelnökké választott a párt küldöttgyűlése, a legfiatalabb pedig dr. Varga László országgyűlési képviselő, aki 33 éves, s továbbra is az elnökhelyettesi tisztséget látja el. A megyei elnök Gúr Nándor országgyűlési képviselő maradt, a választmányból párttanáccsá vált testületet pedig Nyakó István országgyűlési képviselő vezeti. A borsodi szocialisták március elején megtartott tisztújító küldöttgyűlésükön kijelölték a pártszervezet politikai irányvonalát is, egészen a 2014-es választásokig: ez pedig a hátrányos helyzetű régióban élők képviselete, az elszegényedett, de igyekvő emberektől kezdve egészen a reggeltől estig dolgozó, mégis alig valamit kereső alkalmazottakig. Mindez az elnökség által szervezett pénteki sajtóbeszélgetésen hangzott el.

Dr. Varga László arról beszélt, hogy a fenti célok nem újak, az elmúlt években is elsősorban erre helyezték a hangsúlyt nemcsak a megyében, a parlamentben is. Az Országgyűlés szociális bizottságában például – melynek ő maga is tagja – nem múlik el úgy ülés, hogy tucatnyi módosító indítvánnyal ne próbálnák meg „az érzéketlen kétharmados többség" figyelmét felhívni vidékellenes politikájuk tarthatatlanságára. Mint mondta, ezen az úton tovább kell haladni, mert az elszegényedett vidéki emberek helyzete a kormány intézkedései miatt egyre tarthatatlanabb. Ő maga ugyanakkor az elkövetkezendőkben többet foglalkozik majd a miskolci ügyekkel is, hiszen a városi szervezet összevont taggyűlésén ügyvezető elnökké választották. A legfontosabb erőpróba most ráadásul éppen a borsodi megyeszékhelyen vár rájuk: április 22-én időközi önkormányzati képviselőválasztás lesz. „Rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy a jelenlegi hatalommal szemben csak akkor tudnak hatásosan fellépni, ha elmennek szavazni, s voksukkal fejezik ki elégedetlenségüket" – jelentette ki.

Vécsi István és alelnöktársa, Takács László alsógagyi polgármester arról beszéltek, hogy a Fidesz több más ágazat mellett az önkormányzatok ellehetetlenítésére is törekszik. Az intézményeiket elveszi; jobb esetben az államé lesznek az iskolák, de egyre több helyen az egyháznak adják oda a köz tulajdonát. Ez, és a kis önkormányzatok tervezett megszüntetése szerintük beláthatatlan következményekkel jár, s egyben rendkívül káros is. Mindketten hangsúlyozták, a leszakadt térségek felzárkóztatása nem képzelhető el gazdaságpolitikai irányváltás, s új munkahelyek létrehozása nélkül, de anélkül sem, hogy ne legyen minden egyes családban legalább egy kereső ember. A borsodi szocialisták azért is indítványozták, hogy az MSZP kelet-magyarországi felzárkóztató programot dolgozzon ki. A munka elkezdődött, ők maguk is folyamatosan igyekeznek tapasztalataikkal hozzájárulni annak sikeréhez.

A harmadik alelnök, Nyeste László 42 éves mezőkövesdi pedagógus, a Széchenyi István Szakképző Iskola tanára, helyi önkormányzati képviselő. Ő arról beszélt, hogy a viszonylag fejlettebb dél-borsodi régióban is – bár nyilván nem olyan mértékben, mint mondjuk a Csereháton – érezhető a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának káros hatása. Mindez az iskolában is tetten érhető, hiszen a szakképzőbe főleg a hátrányos helyzetű, vagy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók járnak: látszik, a szülőknek egyre nagyobb gondot okoz ezeknek a gyerekeknek az iskoláztatása. Szólt a munkanélküliségről (városukban 559-en nem kapnak semmiféle ellátást annak ellenére, hogy regisztrált álláskeresők), a közmunkaprogramról (nemcsak kevesebben dolgoznak, de kevesebbért is), de ő is szóba hozta az oktatási intézmények államosításának, egyházi kézbe adásának hátulütőit.

Gúr Nándor szerint a térségben élőket három igazán fontos dolog foglalkoztatja: legyen munkahely, legyen megélhetés, legyen közbiztonság. A Fidesz hiába ígért 1 millió új munkahelyet két évvel ezelőtt, ennek nyomát sem látni, még ma is 100 ezerrel kevesebben (3 millió 793 ezren) dolgoznak, mint a gazdasági válság kitörését megelőzően. Elmondta: ma a regisztrált munkanélküliek 48 százaléka tartós munkanélküli, azaz több mint egy éve nem volt tisztességes munkája. A 15-24 éves korosztály 27 százaléka az iskolát befejezve azonnal a munkaügyi központban kezd, mert nem tud elhelyezkedni. A nehéz helyzetben viszont nemhogy segítene a kormány, inkább még jobban üti az embereket: 9 hónapról 3 hónapra csökkentették az álláskeresési járadék futamidejét, noha a járadék-kifizetést finanszírozó járulékokat továbbra is beszedik (190 milliárd forint folyik be évente ebből a forrásból a költségvetésbe, de ennek a pénznek csak a töredékét, 2012-ben például 57 milliárd forintot kaphatják meg azok, akik bajba kerültek). „Így fordulhat elő az, hogy ma a regisztrált álláskeresők 17 százaléka kap csak álláskeresési támogatást, 35 százaléka valamilyen szociális támogatást, a többiek pedig semmit. Főleg emiatt nőtt az elmúlt két év során egymillió emberrel közel négymillióra a létminimum alatt élők száma, ezért nyomorognak, éheznek rengetegen vidéken, főleg a leszakadt régiókban" – jelentette ki a szocialista képviselő.

(Az MSZP megyei elnöke, az elnökhelyettes és a három alelnök: balról jobbra dr. Varga László, Vécsi István, Gúr Nándor, Nyeste László és Takács László)