A vírus a munkaerőpiacon is terjed, de Orbánék továbbra sem lépnek a munkahelyek védelmében

A vírus a munkaerőpiacon is terjed, de Orbánék továbbra sem lépnek a munkahelyek védelmében
A Fidesz képmutató módon képes milliárdokat költeni az olyan hamis propagandaszövegek hirdetésére, mint hogy annyi munkahelyet fognak létrehozni, mint amennyit a vírus elpusztít, vagy hogy a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája.

 A valóság ezzel szemben az, hogy több százezer embernek szűnt meg az állása, több százezer dolgozónak csökkent a jövedelme és 150 ezer munkanélküli már semmilyen támogatást sem kap.

Rengetegen dolgoznak még mindig csökkentett munkaidőben, de ők is hatalmas bizonytalanságban élnek, mert a kormány tétlensége ezeket a még meglévő állásokat is veszélyezteti. 

Orbán Viktor szereti büszkén hirdetni, hogy a kormánya csatát nyert, mert mindenki másétól eltérő válaszokat adott a koronavírus-járványra és a nyomában kialakuló gazdasági válságra. Ezt azonban már a saját emberei sem hiszik el neki, mivel látható, hogy nem nyertek semmilyen csatát, mert a válság még mindig dübörög, a gazdasági következményei pedig súlyosak.

Az MSZP azonban már a válság kezdete óta azt az álláspontot képviseli, hogy a munkahelyek védelmét, valamint a magyar a kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, ezért követjük továbbra is a 80%-os bértámogatást! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra. Mindezek mellett pedig hirdessenek elbocsátási tilalmat a kormányzati szférában!

Gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek, az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként az esélyegyenlőségért, a szociális biztonság megteremtéséért és a társadalmi igazságtalanságok megszüntetéséért harcol.

 

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

 

 

Kapcsolódó párttagok