A vírus ellen harcoljon a kormány, ne Brüsszel ellen!

A vírus ellen harcoljon a kormány, ne Brüsszel ellen!
Ne Brüsszel ellen harcoljon most az egyszer, hanem a vírus ellen! – szólította fel a miniszterelnököt Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője, az Országgyűlésben napirend előtt hétfőn.

Rámutatott: több mint 7 ezer magyar ember halt meg eddig a koronavírusban, tele vannak a kórházak, és veszélyben van a családok megélhetése. 150 ezer korábbi munkavállaló semmilyen segítséget és ellátást nem kap.

„Ön dicséri pedagógusokat - mi is köszönjük a munkájukat -, de a 100%-os táppénzt nem hajlandó nekik megadni ez a kormány” – mondta Tóth a miniszterelnök felszólalására reagálva. Hangsúlyozta: több millió munkavállaló fél attól, hogy 40%-kal csökken a jövedelmük, ha táppénzre mennek. Félnek a betegségről, félnek a teszteléstől.

„Nem akarják, hogy 40%-kal csökkenjen a jövedelmük, és ez a vírus terjedésében is szerepet játszik.” Mégsem adja meg a kormány a 100%-os táppénzre vonatkozó követelést – mondta Tóth.

Az elmúlt hetek uniós vétó körüli „hercehurcájáról” Tóth azt mondta Orbánnak: „Az ön értelmezését hallottuk, hallottuk George Clooney értelmezését is, bár láthatóan ez Önöket jobban érdekli, mint speciál engem”. Az MSZP szerint „szégyenkeznünk kell”.

Az erre felhangzó kormánypárti tapsra az MSZP frakcióvezetője megjegyezte: „Gondolom, a taps nem az atlétikai produkciónak szólt az ereszcsatornán. (…) Szégyenkeznünk kell, önök miatt! (…) Európában rólunk beszélnek, és nem pozitív megközelítésben.”

Úgy folytatta: Deutsch Tamás gestapózott az Európai Parlamentben annak egyik frakcióvezetőjével kapcsolatban; Demeter Szilárd „gázkamrázva nácizott egyet; most arról beszél, hogy igazából karcolás sem érte ezekért a mondatokért, most is pozícióban van. (…) Önöknek van szégyenkeznivalójuk, hogy ő még mindig ott van.”

„Szégyenkeznünk kell Szájer József miatt is, hiszen az az álkeresztény politika, vagy ahogy miniszterelnök úr mondta, posztkeresztény politika, az egy brüsszeli melegbár ereszcsatornáján csúszott le, droggal teli hátizsákkal a hátán” – mondta.

Úgy folytatta: szégyenkeznünk kell a vétó miatti „hercehurca” miatt is, hiszen a magyar kormány és „lengyel kollégáik” zsarolták az Európai Uniót és polgárait.

Ennek Orbán szempontjából nem lett nagy eredménye. Az igénybe vehető uniós alap „sok-sok millió európai polgárnak, és köztük magyar polgárnak is, segítséget fog nyújtani”.

Tóth kiemelte: nem igaz, hogy a segélyalap csak hitelből áll; vissza nem térítendő támogatás is van benne.

„Ahhoz képest, hogy ön azt mondta, hogy kompromisszumot nem köt, ehhez képest kompromisszumot kötött. Tehát ez, azt gondolom, hogy nem a legnagyobb sikere” – értékelt Tóth Bertalan.

Megemlítette azt is: ellentétben a nyáron „sebtében” a kormánypártok által elfogadott határozati javaslattal, mely szerint a Magyarországgal kapcsolatban folyamatban lévő hetes cikkelyes eljárásokat le kell zárni, Orbán olyan kompromisszumot kötött, ami eltér ettől a parlamenti határozattól, holott végig azt mondta, ragaszkodni fog hozzá.

 

Kapcsolódó párttagok