Külföld | vízumkönnyítés Ukrajna
2013. április 17. 10:43

A vízumkönnyítésnek ára van!

"Meggyőződésem, hogy a vízumkönnyítés, a vízummentesség hozzájárul egy ország demokratizálódásához. Az Ukrajnának biztosítandó további vízumkönnyítés, amit a jelenlegi módosítás előirányoz, fontos mérföldkő lehet ebben a folyamatban" - fejtette ki Göncz Kinga az Európai Közösség és Ukrajna közötti, a vízumok kiadásának megkönnyítéséről szóló megállapodás módosításáról szóló jelentés kedd késő esti vitájában.

A szocialista képviselő ugyanakkor hangsúlyozta: a kedvezmény megadásának azonban feltétele a hátrányos megkülönböztetés tilalma, amit Kijevnek biztosítania kell.
 
"A vízumkönnyítés ösztönzi a szükséges hazai reformokat, de azt is jelenti, hogy a személyes találkozások, utazások révén egyre többen tapasztalják meg, hogyan érvényesülnek az európai uniós értékek a mindennapokban" - mondta felszólalásában Göncz Kinga.
 
"Ukrajna fontos partnere az Uniónak, az integrációs folyamat sok eredményt hozott már eddig is keleti szomszédunkban. De épp azért, mert Ukrajna partnerünk és barátunk, fel kell hívnunk a figyelmet néhány elfogadhatatlan fejleményre, jelenségre, amelyek megoldása feltétele kell hogy legyen a kapcsolatok fejlesztésének, és a vízumliberalizációs folyamat folytatásának" - tette hozzá a szocialista képviselő.
 
Az azonos neműek kapcsolatának terjesztését, propagálását bűncselekménynek minősítő jogszabály megkérdőjelezi Ukrajna elkötelezettségét az emberi jogok, a diszkriminációmentesség iránt - szögezte le Göncz Kinga.
 
Ugyancsak aggodalomra okot adó jelenségnek minősítette a képviselő a kisebbségellenes, szélsőséges Szabadság párt egyre gyakoribb erőszakos fellépéseit. Példaként említette, hogy Kárpátalján helyi és Magyarországról érkezett gyermekeket támadtak meg a magyar nemzeti ünnepen, és megrongáltak több emlékművet, zsinagógát is.
 
"Felszólítjuk az ukrán politikusokat, hogy egyértelműen és egységesen lépjenek fel ezekkel a szélsőséges jelenségekkel szemben, és olyan diszkrimináció ellenes törvényt fogadjanak el, amely tiltja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, akár szexuális irányultság, akár etnikai hovatartozás az alapja. Az ukrán hatóságok kötelessége gondoskodni e tilalom betartatásáról, minden ukrán állampolgár és az Ukrajnába látogatók biztonságának a garantálásáról. A vízumkönnyítés akkor éri el a célját, ha megfelelő emberi jogi garanciák és gyűlöletmentes társadalmi környezet teszik vonzóvá az utazást" - fejezte be beszédét Göncz Kinga.