Belföld | földtörvény közlemény
2013. június 24. 15:52

A VM földfelszíni sugárzására

A vidékfejlesztési tárca mai közleményéből is sugárzik, milyen az Orbán-kormány demokráciafelfogása. A VM közleménye arra is rámutat, hogy fogalmuk sincs a pártok alapítványait szabályozó törvényről.

Az, hogy Ángyán József előadást tartott az MSZP pártalapítványa által szervezett rendezvényen, csak a következőket bizonyítja: az MSZP a Fidesszel ellentétben nyitott minden gondolatra, a Fidesszel ellentétben bátran vállalja a vitát, és a Fidesszel ellentétben nem gondolja úgy, hogy a bölcsek köve kizárólag nála lehet.

Akármit vetít is a VM, vagy az Orbán-kormány szóvivője, hazugság, hogy Magyarországon 50-50 százalék a kis és a nagybirtokok aránya. Nem minden társas vállalkozás ugyanis nagybirtok. Vannak köztük családi Bt-k, kisebb Kft-k, és vannak valóban nagyobb, 5-10000 hektáros részvénytársaságok. Ezek közül a legnagyobbakat éppen az első Orbán-kormány adta el 50 éves földbérlettel. A minisztérium állításával ellentétben a társaságok által működtetett birtokok átlagos mérete alig haladja meg a 400 hektárt.

A nagyobb fideszes cégek által diktált földforgalmi törvény célja éppen a kisebb társaságok tönkretétele. Egy zárószavazás előtti módosítóval olyan helyzetet teremtettek, amely megakadályozza ezen cégek kis vagyonrésszel rendelkező tulajdonosainak, hogy a magánföldjüket a tulajdonukban lévő, és általában őket alkalmazó vállalkozásoknak bérbe adják.

Ezzel nyitottak utat a csókosoknak, hogy ezeket a földeket megszerezzék. Ez történt például Nagyesztergáron, ahol a 11 család által tulajdonolt tehenészeti telep által használt 500 hektár állami földből közel 400-at a helyi Magosz-vezető nyúlt le, nem törődve a 11 család megélhetésével, és azzal, hogy takarmányhiány miatt magas genetikai értékű tejelő teheneket kell vágóhídra vinni.

A földmutyi, a trafikmutyi, az almamutyi, és a krumplimutyi után jobban tenné tehát az Orbán-kormány, ha a Fidesz agrártagozataként működő Agrárkamara helyett az igazi szakmai szervezetek követelését fogadná meg. Amely egy olyan új és igazságos földtörvényről szól, egy a szakma által is elfogadott új agrárminiszter előterjesztésében.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke