2012. április 11. 16:21

A VMSZ híd-szerepet játszhat Szerbia uniós integrációjában

"A Vajdasági Magyar Szövetség lélektani szempontból sorsfordító eredményt ért el a szerbiai kárpótlási törvény módosítása kapcsán. Ebben a demokratikus magyar pártok Magyarországon és Brüsszelben egyöntetűen támogatták a VMSZ-t. A magyarság számára kedvező eredmény kikényszerítését nagyban segítette a szerb integrációs folyamat, az Európai Unió által támasztott követelményrendszer" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője azt követően, hogy megbeszélést folytatott Pásztor Istvánnal a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével.

A szocialisták brüsszeli vezetője üdvözölte, hogy a szerbiai választások előtt a vajdasági magyarság önbizalmában megerősödött, amely remélhetőleg a VMSZ által elért eredményben is tükröződni fog. "Fontos, hogy a VMSZ a magyar nemzeti közösség sajátos problémáinak felvállalásán túl a tartományban jelentkező gazdasági és szociális problémákra is választ kínál. Ezzel fokozatosan regionális párttá alakult, és remélhetőleg a magyar szavazóbázison túl a vajdasági szerbek és más nemzeti kisebbségek szavazatait is megszerezheti."

Tabajdi Csaba hangsúlyozta, helyes döntés, hogy Pásztor István személyében a VMSZ önálló elnökjelöltet indít az országgyűlési választásokkal együtt megrendezésre kerülő elnökválasztáson. Ez a lépés további szavazatokat hozhat a pártlistán és elősegítheti a VMSZ támogatóinak mozgósítását.

A két politikus egyetértett abban, fontos, hogy a VMSZ a választásokat követően is kormányzati tényező maradjon. Pásztor István kifejtette, hogy pártja folytatni kívánja a küzdelmet a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény elfogadása, az oktatási és a közművelődést szabályozó központi és regionális szabályozás összhangjának megteremtése érdekében. Ezen felül el kívánják érni, hogy a mindenkori szerb központi költségvetés meghatározott hányada a Vajdaságot illesse meg.