mszp.hu | Belföld | Nemzetpolitika
2022. január 20. 15:06

A Völner- és Sztojka-ügy mellett rendkívüli stratégiai nemzetbiztonsági kérdés a növekvő orosz befolyás is

A fideszes kormány szemmel láthatóan teret enged az országot érintő befolyásolási kísérleteknek.

Az egész nemzet arculcsapása, hogy például az orosz dezinformációval szemben hazánk szuverenitását is alapvetően érintő kérdésekben alkotmányos kötelességeiket teljesen nyíltan megsértve bojkottálják a fideszesek a Nemzetbiztonsági bizottság ülését – mondta el Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, a bizottság tagja csütörtök reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Ezt a játékot játszotta a Fidesz 2014-ben is, ’18-ban is: amikor közelednek a választások, akkor elbújnak a kényes témák elől. A Völner-ügynek számtalan kérdését kéne tisztázni, ahogy egyébként a Sztojka-ügyben is egészen megdöbbentő hangfelvétel látott napvilágot. Ezekre nem csak mi várunk választ a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén, hanem a teljes magyar közélet”.

Rámutatott, alkotmányos kötelessége lett volna a kormánypárti képviselőknek, hogy megjelenjenek az ülésen és határozatképessé tegyék azt. „Nem sokra mentünk azzal, hogy a hatóságok vagy a nemzetbiztonsági szolgálatok vagy az ügyészség képviseltette magát, ugyanis lehetetlen megkezdeni az ülést, hogyha nem határozatképes” – világított rá.

„Ezt többször eljátszottuk az elmúlt 12 évben, hogy nagyon udvariasan, nagyon empatikusan, de a szolgálatvezetők meg egyáltalán a hatóságok bármely képviselői mindig elmondják, hogy ők állnak rendelkezésre, de hát egy bizottsági ülés kereteit kell megtartani, az meg ugye nincs, mert ha nincs határozatképes ülés, akkor nincs bizottsági ülés” – mondta el.

Molnár hangsúlyozta, ennek a hozzáállásnak nem szabad politikai következmények nélkül maradnia. „Akik azt gondolják, hogy egy tisztességes demokráciában szükség van arra, hogy ezt az ellenőrző szerepet be lehessen tölteni, és a közvéleményt legalább részben tájékoztatni, azok támogassák az ellenzéket” – hívott fel.

A Városháza-ügy kapcsán felmerült lehetséges orosz titkosszolgálati kampány beavatkozásokról kérdezve elmondta, „Az, hogy külföldi titkosszolgálatok [beavatkoznak], amit Főpolgármester úr elmondott, akivel én eddig politikai pályafutásom során szinte mindig egyetértek, azt gondolom, hogy ennek van valószínűsége. És az, hogy magánnyomozók – vagy nevezzük őket az egyszerűség kedvéért magán titkosszolgálatoknak – ilyet tesznek, abban én szinte teljesen biztos vagyok” – emelte ki az MSZP pártigazgatója.