mszp.hu | Belföld
2020. július 10. 13:54

A volt nagykövet pedofil botrányának nemzetbiztonsági tanulságait is le kell vonni!

Kaleta Gábor nagyköveti szolgálata alatt került egy amerikai nyomozás látókörébe, és indult ellene eljárás pedofília miatt. A botrány emiatt súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet.

Miként folytathatott a nemzetbiztonsági ellenőrzés hatálya alatt álló nagykövet kettős életet? Mi lett volna, ha a nagykövetre terhelő információk nem egy szövetséges állam, hanem egy ellenérdekelt titkosszolgálat kezébe kerül? Volt-e tudomásuk a magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknak arról, hogy a magyar nagykövet egy külföldi bűnüldöző szerv felderítő tevékenységének célpontjává vált? Ha ilyen ismeretekkel nem rendelkeztek, akkor mit tesznek a jövőben a külképviseletek nemzetbiztonsági védelmének javítása érdekében?

E nyugtalanító kérdéseket a kormánynak kell tisztázni, és levonni a botrány nemzetbiztonsági tanulságait!

Dolgozzanak ki egy a külszolgálatot ellátó tisztségviselők nemzetbiztonsági ellenőrzésének hatékonyságát és a külképviseletek védelmét javító intézkedési tervet, és azt mutassák be a Nemzetbiztonsági bizottságnak.

MSZP

Bővebb információ: Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság tagja