mszp.hu | Belföld
2020. július 14. 14:04

A volt perui magyar nagykövet botránya leleplezi az egész rendszer súlyos állapotát

A volt perui magyar nagykövet botránya leleplezi az egész rendszer súlyos állapotát
Húzza a pedofil üggyel az időt a kormány, de ennél is botrányosabb az egész nemzetbiztonság állapota – erről beszélt Mesterházy Attila, az Országgyűlés Külügyi bizottságának alelnöke kedden az ATV Start című műsorának vendégeként.

A kormány perui nagykövetének pedofil esete több dologra is rávilágít. Ezek egyike, hogy a gyermekeket ma nem védik elég erős jogszabályok, az ügy lefolyásából pedig látszik, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok működési színvonala elégtelenné vált.

„Az a feladata a jogalkotónak, hogy ha rendszerhibát lát, akkor változtatnia kell ezen a helyzeten. Ezért tartottunk sajtótájékoztató dr. Szakács László képviselőtársammal, a kormány pedig csak akkor kezdett reagálni, amikor már látszott, hogy ebből hatalmas botrány alakult a magyar társadalomban” – mondta Mesterházy Attila.

Emlékeztetett, az MSZP több beváltnak tűnő külföldi gyakorlatnak megfelelően javasolta, hogy a pedofil bűncselekményekért a bíróság által elítéltek nyilvános adatbázisba kerüljenek. „Mindezt érdemes egy tágabb kontextusban megvizsgálni” – mondta a szocialista politikus.

Mesterházy felhívta a figyelmet arra is, a kormány szándékosan húzza az időt a pedofil ügyben. „Ma döntünk arról a Parlamentben, hogy milyen véleményt képviseljen a minisztereln9k Brüsszelben, döntünk arról, hogy a rövid távú szálláshelykiadásoknak milyen szabályai legyenek, akkor nem tudtunk arról dönteni, hogy a BTK-t módosítsák, hogy hozzák létre ezt az adatbázist?

Éppen egy pedofil ügynél kezdenek el hónapokig gondolkozni? Ezt nagyon hamar meg lehet csinálni és utána természetesen van feladat ezzel még, de a problémát érdemes abban a pillanatban kezelni, amikor ez felbukkan”. Elmondta, éppen ezért volt az MSZP-nek egy olyan határozati javaslata, hogy a kormány ezt a munkát azonnal kezdje meg.

A Külügyi bizottság alelnöke kijelentette, az ügy arra is rávilágít, hogy az ország jelenlegi kormánya nem képes a nemzetbiztonság megfelelő ellátására. „Nem indokolja semmi, hogy hazamenekítenek egy diplomatát titokban, majd hónapokig szintén titokban folytatják az eljárást, és még a Külügyi bizottság alelnökét sem tájékoztatják.”

Mesterházy Attila, mint a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnöke rámutatott, van ennél egy még nagyobb hiba is, ami rendszerszintű. „Az Információs Hivatal arra hivatott, hogy a diplomatáinkat védje, és ebben benne van az is, hogy ellenőrzi is őket, hogy ne válhassanak zsarolhatóvá. Mi NATO-tagország vagyunk, ezért érnek is olyan kísérletek diplomatákat, hogy zsarolni próbálják őket és információkhoz akarnak jutni tőlük. Hogy fordulhatott elő, hogy ezeket egy nemzetbiztonsági átvilágításon nem tudták feltárni?” – tette fel a kérdést.

Elmondta, a kérdőíven szerepel olyan kérdés is, hogy van-e házasságon kívüli párkapcsolata, vagy meleg-e, és egyéb magánéleti vonatkozások, amelyekkel zsarolható valaki. „A kérdés az, hogy a válaszok valóságtartalmát ellenőrzik-e? Ilyenkor környezettanulmányt végeznek, a szolgálatok emberei körbejárnak és érdeklődnek a család után. Ez a lényege az egész vizsgálatnak!  A titkosítást pedig a Külügyminisztérium fel tudja oldani” – jegyezte meg.

Végezetül emlékeztetett, Kaleta Gábor kifejezetten aktívan gyűjtötte a szolgálati laptopjára a pedofil anyagot, mégsem derült rá fény, amíg az amerikai nyomozó hatóság fel nem tárta az ügyet.

„A hálózatba, amiben benne volt ez az ember, úgy lehetett bekerülni, ha valaki valamilyen formában aktívan részt vesz annak a működtetésében, mert vagy Bitcoinnal kellett fizetni, vagy képeket kellett feltölteni, vagy ajánlani kellett másoknak. Ez azért már mindenképpen aktív cselekvésnek számít”.