Belföld | Margitsziget
2013. június 14. 15:51

A XIII. kerület az Alkotmánybírósághoz fordulna a Margitsziget ügyében

A XIII. kerületi önkormányzat a Margitsziget ügyében beadvánnyal fordulna az Alkotmánybírósághoz, illetve azt tervezi, hogy kilép a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéből (BÖSZ) - mondta Tóth József polgármester pénteken újságíróknak, hozzátéve, mindkét kérdésben június 27-én hozza meg a döntést a képviselő-testület.

A polgármester kiemelte: továbbra is jog- és alkotmányellenesnek tartja, hogy a Margitsziget a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül, szavai szerint ez durva beavatkozás a közigazgatási rendszerbe. Úgy vélte: a főváros érvei egytől egyig hamisak, a kapcsolódó parlamenti jogszabály pedig "fércmunka".

Tóth József tévedésnek nevezte, hogy vitatták volna a főváros tulajdonjogát, ugyanakkor megjegyezte: a méreteit tekintve másfélszer akkora Gellért-hegyen másfél millió négyzetméter fővárosi tulajdon van, és a teljes Hajógyári-sziget is a fővárosi önkormányzaté.

Az önkormányzat nem ismer olyan fejlesztési szándékot, amelyet akadályozott volna - jelentette ki a polgármester.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén véleménynyilvánító népszavazás kiírásáról döntött, ezen csak a Margitszigeten bejelentett lakcímmel rendelkező három ember jogosult részt venni. A népszavazást várhatóan augusztus 25-én tartják.
 
A polgármester szólt arról, kedden levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a terület átadására vonatkozó jogszabályt, másnap pedig az ombudsmanhoz fordultak. Tóth József tájékoztatása szerint két kerületi előterjesztést is készítenek a június 27-i képviselő-testületi ülésére: ezek egyike alkotmánybírósági beadványt javasol, a másik pedig azt, hogy a kerület lépjen ki a BÖSZ-ből, mert a szervezet nem teljesítette érdek-képviseleti funkcióját. Fontolgatják azt is, hogy nemzetközi fórumokhoz forduljanak a helyi önkormányzati charta megsértése miatt - jegyezte meg.

Az Országgyűlés hétfőn döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a Margitsziget. A törvénymódosítás június 30-án lép hatályba.