mszp.hu | Belföld, Gazdaság | brókerbotrány zárolás
2015. február 26. 21:00

A zárolás tragikus következményei Somogyban

Óriási a baj, rengeteg somogyi embernek fagyasztották be a számláját. A kialakult helyzet azonnali intézkedéseket követel, ezért felszólítjuk Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét, hogy az önkormányzati számlák zárolását azonnal oldja fel – hangzott el Harangozó Gábor országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján, Kaposváron.

Az önkormányzatok kapják meg a pénzüket, mert őket nem védi a betétbiztosítási alap. Amennyiben erre nincsen mód, akkor a belügyminiszter azonnal intézkedjen, és az ÖNHIKI alapból pótolják a bajba jutott önkormányzatok forrásait – mondta a képviselő, aki egyben pártunk Somogy megyei elnöke is.

Az a megoldás, amit meghirdettek, hogy az önkormányzatok máshol nyissanak számlát és ott fizessék be a helyi adókat, nem nyújthat megoldást. Ezeken a településeken a vállalkozások és a lakosság jelentős része is a DRB-nél vezette számláját, amely ugyanúgy zárolásra került. Ezért nemcsak az a baj, hogy az újonnan befizetett adók zárolásra kerültek, hanem be sem tudják fizetni az adókat. Ez sem az önkormányzatnak, sem a lakosságnak nem megoldás – fejtette ki.

Elmondta, hogy ami a vállalkozói és a lakossági számlákat illeti, őket ugyan védi a betétbiztosítás 30 millió forintig, de akár 6 hónapig is eltarthat, amíg hozzájuthatnak a pénzükhöz. Miután a DRB ügyfelei javarészt hátrányos helyzetű, kistelepüléseken élő emberek, akiknek a mindennapi megélhetése került veszélybe, 60.000 forintból – ha egyáltalán megkapják –  hat hónapig nem tudnak boldogulni, ezért az államnak kell lehetővé tenni a következő napokban, hogy hozzájussanak a pénzükhöz.

Harangozó szerint a Fidesz somogyi vezető politikusai előszeretettel mutatkoztak együtt a DRB vezetőivel – így például a novemberi siófoki fiókavatón Witzmann Mihály, Szamosi Lóránt, Szita Károly együtt paroláztak a bankvezetőkkel – miközben több tucat fideszes önkormányzat vitte a számlavezetését a DRB-hez.  Szeretnénk tudni, hogy van-e valamilyen összefonódás, érdekközösség a Fidesz és a DRB vezetői között? – tette fel a kérdést.

Kijelentette, elvárás a Fidesz somogyi képviselőivel szemben, hogy minden lobbi erejüket vessék be annak érdekében, hogy javaslatainkat a kormány is támogassa, így az emberek minél előbb hozzájuthassanak a pénzükhöz.