2012. január 20. 22:00

A zöld forradalom nemzeti érdek, a gazdasági versenyképességünk záloga!

"A kelet- és közép-európai országok klímavagyonuk értékesítésével fedezhetik a zöld gazdasági fordulatot, és a nyugat-európai országokhoz történő gazdasági-, technológiai-, társadalmi felzárkózást. A magyar a klímavagyon értékét nagyjából 900-1000 millió euróra becsülik, amely bevétel hatalmas segítséget jelentene a hazai zöldgazdasági fordulat megteremtésében. Ezért szorgalmazom, hogy a soron következő, 2012-es dohai klímakonferencián az Európai Unió támogassa az közép- és kelet-európai klímavagyon továbbvitelét"- hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja írásbeli hozzászólásában a szerdai éghajlatváltozással kapcsolatos plenáris vitához.

A közelmúltban lehetséges megoldásként merült fel, hogy az Európai Unió 30%-os kibocsátás-csökkentési vállalásának támogatásáért cserébe a közép- és kelet-európai tagállamok korlátozott mértékben tovább vihetik a fel nem használt kibocsátási egységeiket. A szocialista politikus elmondta, hogy "a megoldás több szempontból is előnyösnek tűnik Magyarország számára. Egyrészt az Európai Unió egészének a gazdasági válság idején is arra kell törekednie, hogy élen járjon az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Megfelelő szabályozással az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások, a víz- és nyersanyag-hatékonyság terén innovációra ösztönözhetjük az európai- és magyar vállalatokat. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a magyar vállalatok versenyképessége kulcsfontosságú országunk talpra állításához!"

"A jövőben az energia- és nyersanyag-hatékonyságot szolgáló technológiák fogják képezni az európai versenyképesség alapját. Zöld innováció nélkül nincs versenyképesség, versenyképes gazdaság nélkül nincs foglalkoztatás, munkahelyek nélkül nem lesz fenntartható az európai szociális modell" - vélekedett Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője.