mszp.hu | Belföld
2021. november 17. 11:08

A zöld paktum megvan, most jöhetnek a szociális célok Márky-Zay Péter programjában

A zöld paktum megvan, most jöhetnek a szociális célok Márky-Zay Péter programjában
Nemcsak a kis benzinkutak dolgozóinak családjai szegényednek tovább a súlyos válság közepén elmaradt, ámde szükséges szociális intézkedések hiányától.

A rendszerváltás óta a legnagyobb szociális válság közeledik: ez látszik az üzemanyagárakon, a legyengített forinton, a kenyér árán, valamint a rekordszintű infláción. A családok számára ez elviselhetetlen, az áfacsökkentés ígérete pedig az új kormány egyik kulcsfontosságú üzenete, amivel a rezsi és élelmiszerárak csökkenése is támogatható – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Amíg így marad az euró-árfolyam, amíg az infláció ilyen, amíg az öregségi nyugdíjból ilyen összegekkel kell embereknek fönntartaniuk magukat, vagy akik önhibájukon kívül elvesztették a munkakereső képességüket, hogy milyen körülmények között fognak élni: ez vállalhatatlan, és ezen próbál tünetileg kezelni a kormány. Nem fog sikerülni” – prognosztizálta Molnár Zsolt, utalva többek közt a befagyasztott 480 forintos benzinárra.

Elmondta, az áfához előbb-utóbb hozzá kell nyúlni az élelmiszerek és az üzemanyag esetében is. „Teljesen világos, hogy amikor 27%-os áfával dolgoznak, megadóztatva a kisebb jövedelműeket, a magyar családokat, visszaélnek azzal, hogy ezt a szegények adójaként is fel lehet fogni – hiszen ki kell fizetni, ha akarják, ha nem. Világos, hogy áfát kell csökkenteni az üzemanyag esetében is és különösen az élelmiszer esetében, mégpedig azonnal! Ez az ÁFA fönntarthatatlan” – húzta alá.

A szociális transzferek szükségességről szólva kiemelte, van egy elszegényedő, nagyon széles társadalmi réteg, és rajtuk kellene elsősorban segíteni. „A nyugdíjasok jelentős része, a kiskeresetűek közül különösen azok, akik részmunkaidőben dolgoznak, egyedül nevelnek gyermeket, valamilyen oknál fogva elvesztették a munkaképességüknek a teljes lehetőségét: róluk van szó. A kormány az igazságosságra már nem is törekszik, a kivételezett társadalmi rétegeket segíti, és a társadalom jelentős részéről lemond. Ez biztos, hogy változni fog” – ígérte kormányváltás utánra.

A szocialista politikus kérdésre elmondta, nem tart attól, hogy a baloldali értékek ne lennének képviseltetve az egyébként jobboldali, keresztény Márki-Zay Péter kormányában. „Márki-Zay Péter igazságérzete magas: a baloldali pártok, különösen a Szocialista Párt igazságérzete még ennél is magasabb. Képviselni fogjuk azokat a milliókat, akiknek a hangját most nem lehet hallani. (…) Ezeknek az embereknek a hangja mi leszünk, a kormány baloldali lelkiismerete a Magyar Szocialista Párt lesz, és Márki-Zay Péter nyitott egy szociáldemokrata párttal való együttműködésre” – jelentette be.

Végezetül kifejtette, a rezsitámogatásnak az a módja, amely az alacsonyabb jövedelműek számára egy alapfogyasztásig hangsúlyosabban támogat, fontos eleme a szociális megállapodásnak. Ez és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése például a Magyar Szocialista Párt olyan alapvető követelései, amelyek kézzelfoghatóak és a legkönnyebben beválthatóak, azonnali előrelépést jelentenének a magyar családoknak, tehát ezeket kell először meglépni.

Kapcsolódó párttagok