A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem új, korszerű campusát 2008-ban alakították ki

A Magyar Nemzet mai számában, 2010 óta immár sokadszor melegítették fel a volt Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik épületcsoportjának eladását a IX. kerületi (ferencvárosi) önkormányzatnak. Valóban "nagy üzlet" volt! A magyar katonatiszt-képzés számára.

A Honvédelmi Minisztérium - a törvénynek megfelelően - az állami tulajdonban lévő és feleslegessé vált honvédségi ingatlanokat először a helyi önkormányzatoknak ajánlotta fel, hiszen ők tudják, hogy milyen módon szolgálhatják legjobban ezek az objektumok a helyi közösségeket. Ez történt Ferencvárosban, ahogy ez történt más budapesti és a vidéki ingatlanok értékesítése során is. Állami ingatlan értékesítéséről - minden esetben - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntött. A törvénynek megfelelő független értékbecslést a IX. kerületi önkormányzat testületi ülése és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is elfogadta. Így vásárolhatta meg a IX. kerületi önkormányzat 5,7 milliárd forintért a Bólyai Kar épületét.

A Nemzetvédelmi Egyetem Budapesten két objektumban, elavult épületekben képezte az évi 100-150 tisztjelöltet.  Az Üllői úti volt Egyesített Tiszti Iskola (Bólyai Kar) épületeinek kihasználtsága 2007-re 20 százalék alá csökkent, miközben az évi üzemeltetés költsége több mint egy milliárd forint volt.

Az épületek gépészetileg és funkcionálisan sem feleltek meg a követelményeknek, szigetelésük nem volt megfelelő, 17 foknál magasabb hőmérsékletet a legnagyobb hidegben sem lehetett elérni. A megnövekedett vasúti és közúti forgalom miatt - mindkettő a Kar kollégiuma mellett megy el - a hallgatók pihenni sem tudtak. Ezért döntött a HM az objektum értékesítéséről.

A HM azonban kikötötte, hogy a vételár kifizetése után még egy tanévig használhassa az épületeket, amíg a befolyt összegből a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem másik - Hungária körúti - épületeinek modernizálását megvalósítja. A felújítás során új tantermeket, haditechnikai beállókat és kapcsolódó korszerű szaktantermeket alakítottunk ki. Létrejött egy, a korszerű haditechnikai mérnökképzést szolgáló gépészeti komplexum. Önálló nyelvoktatási centrum épült, laborokkal, könyvtárral, konferenciateremmel. Növekedett a hálózati gerinc sávszélessége, nagykapacitású háttértároló rendszert alakítottak ki, minden épületet optikai kábellel láttak el, az oktatói szobákban és tantermekben kiépült az internet, az egyetem közösségi területein a WIFI hozzáférés. 300 férőhellyel bővült a kollégiumi kapacitás, a meglévőket korszerűsítettük. Korszerű sportcsarnok, erősítőterem, NATO szabvány szerinti akadálypálya épült. Kialakításra került egy új gyakorlótér is. Lezajlott a konyha és az egészségügyi centrum modernizálása.

A fejlesztések nyomán létrejött a XXI. századi tisztképzés korszerű egyetemi bázisa. Nem titokban, hanem a teljes nyilvánosság előtt, amennyiben az egyetemi tanévnyitót, ahol mindezt a honvédelmi miniszter bejelentette a Magyar Nemzet is annak tekinti. A tervekről és a megvalósulás menetéről több alkalommal tájékoztatta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi bizottságát, amelynek egyes akkori ellenzéki tagjai - mivel az egyetemi képzésben is részt vettek, oktatóként vagy hallgatóként - közvetlenül is figyelemmel kísérhettek. Ezt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet számolta fel az Orbán kormány, Hende Csaba honvédelmi miniszter egyetértésével, megszüntetve az önálló magyar tisztképzést.

Magyar Szocialista Párt