Belföld | köszöntés zsidó újév közlemény
2013. szeptember 04. 13:48

A zsidó újév alkalmából

Ros Hásáná, a zsidó újév alkalmából békességet és boldogságot kívánva köszöntöm zsidó honfitársaimat.

Ez az időszak - a hagyomány szerint - nemcsak az ünneplésé, hanem a számvetésé, azé az időszaké, amely a megbocsátás révén az újrakezdésről is szól. Ez reményt ad mindannyiuknak egy békés, szép és szeretetteljes év elkezdéséhez, amelyben a közösséghez tartozás érzése az ünnep meghitt pillanataihoz tartozik.

Ez a közösség azonban nemcsak egy kisebbségi közösséget kell jelentsen, hanem egy olyan nagy közösséget is, amely a nemzethez tartozás maradéktalan élményét nyújtja. Egy olyan közösséget, ahol nincs kirekesztés, ahol nincs megbélyegzés, ahol nincs gyalázkodás, rettegés, létbizonytalanság és félelem. Ma, sajnos, mindezzel az Önök közösségének épp úgy szembe kell néznie, mint a nemzet egészének.

Politikusként nem csak én, hanem minden politikustársam felelősséggel tartozik minden közösségnek - legyen az vallási, kisebbségi -, hogy jogait és esélyteremtését a maga eszközeivel elismerje és biztosítsa.

Számomra -, amit az elmúlt három és fél év is bizonyít – a mindennapok küzdelméhez tartozik minden, a kisebbség védelmét jelentő intézkedés szorgalmazása, a jog és a törvény betűjének betartása valamint betartatása.

Tudjuk, sok még a tennivaló ezen a téren. A Magyar Szocialista Párt teszi, amit tennie kell, még ha ezért konfliktusokat is fel kell vállalnia.  

Az emberi méltóságot tiszteletben tartó és a mindenkit megillető jogegyenlőség politikáját a jövőben is épp olyan következetességgel fogja képviselni, mint tette ezt eddig, és mindent elkövet ezeknek a céloknak legőszintébb és legszélesebb kiterjesztéséért és megvalósulásáért. Egyenként esendőek vagyunk, de közösségben és összetartásban erőt fogunk képviselni.

Az elkötelezettség jegyében kívánok mindenkinek békés újévet,

Sáná Tova Umetuka! ! שנה טובה ומתוקה

Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióvezető