MTI/mszp.hu | Belföld | Karácsony Gergely Zugló adó
2014. december 07. 14:25

A zuglói önkormányzat visszatéríti a kommunális adót

Visszakaphatják a volt fideszes vezetés alatt beszedett kommunális adót a zuglóiak - közölte Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, aki Tóth Csabával, az MSZP XIV. kerületi elnökével tartott sajtótájékoztatót vasárnap.

Karácsony Gergely felidézte: egyik legfontosabb választási ígéretük volt a helyi kommunális adó visszatérítése. "Mi azt gondoljuk, hogy ebben az ügyben, ahol alapvetően az önkormányzat hibájából nem sikerült ezt az adót rendesen behajtani, egy olyan méltatlan helyzet alakult ki, amiben egyféleképpen lehet igazságot tenni, azok az emberek, akik befizették ezt az adót, ne érezzék magukat baleknak, kapják vissza a pénzt" - fogalmazott a polgármester, a PM társelnöke.
   
A helyi képviselő-testület csütörtökön fogadta el azt az előterjesztést, amely kimondja, hogy az önkormányzat visszafizeti az említett pénzt. Jogilag - a polgármester szerint - van arra precedens, hogy ezt megtehessék, hiszen például a 98 százalékos különadó, illetve a regisztrációs adó visszatérítése is hasonló jogi feltételek mentén valósult meg.
   
Elmondta azt is, hogy ennek másik feltétele elsősorban pénzügyi, hiszen mintegy 400 millió forintról van szó, amiből 35-40 ezer zuglói kaphat. Ezért csak a költségvetés, illetve az országos adótörvények elfogadása után lesz az önkormányzat olyan helyzetben, hogy megkezdje a pénz visszafizetését - ismertette Karácsony Gergely.
   
Közölte, hogy az erre vonatkozó rendeletet a januári első képviselő-testületi ülésen fogadják majd el, és a pénzt legfeljebb két éven belül teljesen visszafizetik.
   
Tóth Csaba az ügy hátteréről elmondta, hogy a kommunális adót három éve vezette be az akkori fideszes vezetésű önkormányzat, de lakossági tiltakozás hatására azt fél évvel később visszavonták, addigra azonban sokan befizették a "sarcot". Mások pedig a mai napig "rettegnek", mikor büntetik meg őket az elmaradt adózás miatt - fűzte hozzá a helyi szocialista pártelnök, országgyűlési képviselő.