mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2021. december 02. 11:19

A zuglóiak többsége új városközpontot szeretne

A zuglóiak többsége új városközpontot szeretne
Zuglónak legyen egy új, méltó városközpontja - ezzel a megkérdezettek csaknem kétharmada értett egyet a Publicus Research felmérésében.

A Zugló Önkormányzata megbízásából készített kutatásból kiderül, hogy azt viszont szinte mindenki fontosnak tartja, hogy hivatali ügyeit egy helyen tudja elintézni és hogy a Bosnyák téri piacot meg kell újítani. Horváth Csaba polgármester kiemelte, hogy a jelentős többség támogató véleménye mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a kritikai észrevételeket megfogalmazók véleményére is.

November közepén mutatta be rendkívüli testületi ülésen a képviselőknek és azzal párhuzamosan a lakosságnak is Zugló Önkormányzata Horváth Csaba polgármester vezetésével a Bosnyák térre tervezett új Városközpont koncepcióját. E szerint a piac, a szakrendelő és az önkormányzat egy létesítményben kapna helyet, ezenkívül mélygarázst, közösségi teret és rengeteg zöldfelületet alakítanának ki. Az önkormányzati fejlesztés szomszédságában magánberuházásban lakó-és irodaházak épülnek majd. A két beruházás egymástól függetlenül valósul meg, de egységet alkotna. Egy kutatásban most azt mérték fel, mit szólnak a kerület lakói.

A Publicus Research kutatásában több mint 1000 főt kérdeztek meg, nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintában.

A kutatásban résztvevők csaknem kétharmada, 64 százaléka szükségesnek tartja, hogy Zuglónak legyen egy új, méltó városközpontja a Bosnyák téren, erre a kérdésre mindössze 29 százaléknyian feleltek nemmel. A megkérdezettek 95 százaléka tartja fontosnak, hogy a jelenlegivel ellentétben minden hivatali ügyét gyorsan, egy helyen tudja elintézni.

A megkérdezett zuglóiak döntő többsége, 91 százaléka hallott már arról, hogy az önkormányzat megújítaná a Bosnyák téri piacot, több mint négyötödük – 82 százalék – pedig azzal is egyetért, hogy a piac az eredeti értékeinek megőrzése mellett megújításra szorul.

A tervezett új piactól az itt élők elsősorban a tiszta, kulturált körülményeket (95 százalék) és a széles választékot (95 százalék) várják el, de nagyon magas a támogatottsága az őstermelői pultoknak (94 százalék), az alacsony áraknak (93 százalék) és az egyszerű parkolásnak is (92 százalék). Ugyanakkor a megkérdezettek mintegy fele tartja csak fontosnak vagy inkább fontosnak, hogy legyen bolhapiac is a Bosnyák téren. 

A Bosnyák térre tervezett új városközpontról, az önkormányzati és a mögötte magán projektként megvalósuló fejlesztésekről múlt héten Zugló Önkormányzata lakossági fórumot is tartott. A legtöbben a piacért és azon belül is a hétvégi őstermelői piacért aggódtak. Ebben azonban megnyugtató választ kaptak: az önkormányzat mindenképp megtartja a hétvégi önkormányzati vásárt.  A lakosok közül voltak, akik azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy a kerület már így is túlépített, de mindenki egyetértett azzal, hogy a Bosnyák teret és a piacot mindenképp meg kell újítani.

“Meghallgatunk minden véleményt és kritikát is, mert ezek segítenek olyan városközpontot építeni, amely a lakosság döntő többségének megelégedésére szolgál - hangsúlyozza Horváth Csaba. Zugló polgármestere elmondta, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban további lakossági egyeztetéseket is terveznek. “Az nem kérdés, hogy a kerület fejlődésének legfontosabb feltétele a városközpont kialakítása és az is vitán felüli, hogy erre a Bosnyák tér a legalkalmasabb, mert Zugló szívében van és mindenhonnan könnyen megközelíthető. Sok más kérdés azonban jogosan merül fel a lakosokban, ezért ezeket is igyekszünk az elkövetkező hetekben megválaszolni, az észszerű észrevételeket pedig beépíteni a tervekbe.”


Zugló Önkormányzata

Bővebb információ: [email protected]

Kapcsolódó párttagok