mszp.hu | Belföld
2024. január 25. 20:11

Abszurd helyzetbe került hazánk Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjával kapcsolatosan

Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról, a tervezett Hősök tere fölé magasodó mini-Dubai beruházásról, az egészségügy átalakításáról, valamint az aktuális közvélemény-kutatási adatokról is beszélt Vajda Zoltán, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke az ATV szerdai Aktuál című műsorában.

Vajda Zoltán szerint a kormányzat részéről csak retorikai fordulat az, hogy belső viták miatt nem tudták eddig ratifikálni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke szerint ebben az ügyben méltatlan helyzetbe került a kormány és ennek révén hazánk is. „Mintha a török szövetséges is átverte volna Orbánt ezzel, mert egyszer csak ez most gyorsan átment a palamenten” – értékelte a kialakult nehéz diplomáciai helyzetet Vajda Zoltán.

Az MSZP frakció próbálja segíteni az ezzel kapcsolatos helyzet megoldását, hiszen a párt rendkívüli parlamenti ülés megtartását kezdeményezte a kérdéskörben – emlékeztetett Vajda Zoltán.

Svédország NATO-csatlakozásával pedig egy olyan ország lesz tagja ennek a védelmi szövetségnek, amely nagyon erős katonai erővel bír, a jelenlegi nemzetközi helyzetben pedig ennek nagy jelentősége van.

A tervezettmini-Dubai beruházásról Vajda Zoltán elmondta, hogy egy 130 hektáros területről van szó, egy fantasztikus fejlesztési területről, amelyet a hírek szerint ingyen kapnák meg a vállalkozók. A beruházók arra tennének vállalást, hogy 5 milliárd euró értékben hoznának ide fejlesztést, amelyért cserébe a magyar állam közel egymilliárd euróért infrastruktúrát épít. „Mi ez, ha nem hűtlen kezelés?” – tette fel a kérdést Vajda Zoltán.

A Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke emlékeztetett, hogy egyéni országgyűlési képviselőként is érintett ebben a kérdésben, hiszen a választókerületére is hatással lesz a beruházás. Ameddig csak lehetett ezt a projektet titkosan kezelték, miközben valamiféle államközi szerződés is megfogalmazódott már a hírek szerint, amelyben hazánk az idő előrehaladtával egyre előnytelenebb helyzetbe került. „Egyre több dolgot vállalt és egyre kevesebbet kap. És valóban, semmilyen közszolgáltatásról nincs szó” – érvelt Vajda Zoltán.

A műsor végén szó volt az aktuális közvélemény-kutatási adatokról is. Ezzel kapcsolatosan Vajda Zoltán elmondta, hogy az MSZP meghallgatta a választók akaratát, hiszen a párt aláírásgyűjtést kezdeményez az összefogás érdekében. Az MSZP 100 ezer aláírást kíván összegyűjteni annak érdekében, hogy ne csak az önkormányzati választáson, hanem az európai parlamenti választások során is közösen induljon az ellenzék, hiszen így akár több mandátumot is tudna szerezni, mint a Fidesz.