2011. szeptember 12. 14:39

Addig beszélhetünk a munkavállalók jogairól, amíg vannak munkahelyek

A munka világát érintő szabályozást vissza kell terelni a helyes, a munkaadói és munkavállalói oldal érdekeit egyaránt figyelembe vevő irányba. Legalább ilyen fontos azonban, hogy megállítsuk a kormányzat gazdasági ámokfutását, mert a nemzetközi beruházók elriasztásával lassan nem lesz miről vitatkoznunk, hiszen elfogynak a munkahelyek – fogalmazott Herczog Edit az MSZP munkás és foglalkoztatáspolitikai tagozatainak közös szombati rendezvényén.

A munkavállalók jogait egyoldalúan csorbító kétharmados törvényhozási gépezettel szemben kizárólag akkor várhatunk segítséget Európából, ha a hatályos uniós joganyaggal szembeni kirívó jogsértés történik. Sajnos a foglalkoztatáspolitika nem tartozik az EU közös politikái közé, így például a munkaidőre vonatkozó ajánlások sem kötelező erejűek, mint ahogy a 20 évig kiválóan működő háromoldalú érdekvédelmi egyeztetési rendszer kormányzati szétbombázása sem feltétlenül az európai napirend része – fogalmazott Herczog Edit az MSZP Munkás és Érdekvédelmi Tagozata valamint a Munkaügyi és Foglalkoztatáspolitikai Tagozata szombati konferenciáján. Kétségtelen azonban, hogy mind a Bizottság, mind az EP illetékes fórumain fel kell hívni erre az európai döntéshozók figyelmét – tette hozzá.

Az EP-képviselő szerint a munkajogi szabályozást ért csorbák kiküszöbölése mellett a munkahelyteremtésre is oda kell figyelni. Herczog szerint addig beszélhetünk a munkavállalók jogairól, amíg vannak munkaadók, vannak munkahelyek. Márpedig úgy tűnik, legsürgetőbb gond éppen ezen a téren van: a kormányzat gazdaságpolitikai ámokfutása elriasztja a nemzetközi befektetőket, a nemzetközi cégeket, ezzel veszélybe sodorja munkahelyek és családok százezreit!