Áder János határolódjon el a demokrácia fekete keddjén történtektől!

Közel egy hete, a demokrácia fekete keddje óta várjuk hiába, hogy a köztársasági elnök megszólaljon a Nemzeti Választási Irodánál történt gyalázattal kapcsolatban – jelentette ki Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus az alaptörvényre hivatkozva elmondta, a köztársasági elnök feladata lenne, hogy őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett, ám ez múlt hét keddjén ez mégsem volt biztosított a NVI-ben. Éppen ezért várjuk el tőle, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, határolódjon el az ott történtektől, és tegye nyilvánvalóvá, a köztársasági elnök a demokrácia mellett van.

Bár tudjuk, hogy elnök úr hobbija a horgászat, és ott csöndben kell lenni, nehogy elriasszuk a halakat, itt nem csendben kéne lenni, hanem meg kéne szólalni, valószínűleg összekeverhette ezt a két helyszínt – fogalmazott Lukács Zoltán.

Nyakó István szocialista politikus szerint a köztársasági elnök érintettsége nyilvánvaló, hiszen a Nemzeti Választási Iroda elnök asszonyát a miniszterelnök javaslatára ő nevezte ki.

A politikus nehezményezte, hogy hiába telt el az események óta közel egy hét, az NVB nem vizsgálta meg, hogy mi történt azon a 10 négyzetméteren 5-6 órán át.

Ha ez az intézmény őrködik a választások tisztasága felett, és nem működik, akkor felmerülhet az állampolgárokban, hogy a választások esetleg mégsem annyira tiszták- fogalmazott, majd hozzátette: nem elég már a Nemzeti Választási Bizottság mai ülése, mélyebbre kell ásni, és meg kell vizsgálni, hogy mi történt.

Nyakó István követelte, hogy a Nemzeti Választási Iroda előterében és az épület előtt készült ipari kamerás felvételeket hozza nyilvánosságra mai ülésén az NVB.