Áder János meddig hallgat még?!

A Fidesz még soha nem volt ennyire aljas. Pedig gerinctelenségből sokszor példát mutattak már. A kormánypárt határozati javaslatot kíván elfogadtatni az Országgyűléssel, amelyben „üzenni” kívánnak az Európai Unió vezetőinek; a hasonszőrű Jobbik támogatásával pedig nyilván meg is lesz hozzá a szükséges többség. A beterjesztett szöveg azonban nem más, mint  zsigeri aljasság. A javaslat azt akarja kimondatni a magyar törvényhozással, hogy a menekülthullám miatt kialakult helyzetért csakis az Európai Uniót terheli felelősség, de a fideszes szégyenpapír ennél is tovább megy, azt állítják: „Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg”. Teszi a Fidesz mindezt az amerikai gyűlölet-tanácsadókat vakon követve, a szégyenérzet és felelősségtudat legapróbb szikrája nélkül.

Orbán Viktor az Uniót okolja, miközben a menekültáradatra eddig kizárólag uszítással, agressziókeltéssel és félelemtáplálással válaszolt. A hiányolt európai megoldásokat eddig mind elutasította, a közös feladatból részt egyedül ő nem vállalt, a kiutat kereső tanácskozásokra pedig el sem ment. Az elköltött plakátmilliók eredménye viszont, hogy ’migránsvadász’ hordák grasszálnak a magyar utcákon, ártatlan fiatalokat pedig a bőrszínük miatt vernek félholtra. A pokolból menekülő családok töltenek – talán tudatos - kényszerből napokat a szabad ég alatt, vagy bújnak be pokolba tartó henteskamionokba. A Fidesz mostani javaslata azért undorító és aljas, mert pontosan tudják, hogy minden szava hergelő hazugság. Szégyen minden aláírójára és támogatójára nézve.

A menekültkérdés súlyosan feszíti Magyarországot és Európát. Régóta itt lenne az ideje, hogy az ország egységét megtestesítő köztársasági elnök is végre egyértelműen állást foglaljon az emberség, a szükség, a viszonyulás, a megoldás kérdésében. Felszólítom Áder Jánost, hogy tegyen világos és egyenes nyilatkozatot a bevándorlással és a magyar kormány politikájával kapcsolatban! Megválasztása utáni első beszédében az államfő azt mondta: „akik ismernek, pontosan tudják rólam, sosem ijedtem meg a feladattól, a felelősségvállalástól”. Ha így van, akkor meddig hallgat még Elnök úr?!

9276 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő