2012. június 29. 13:39

Áder János védje meg a VITUKI-t

A köztársasági elnök úr szerint a következő évtizedekben súlyos konfliktusok alakulhatnak ki a vízgazdálkodás kérdésében, ám Magyarország a nagy tudású szakemberei révén jó helyzetben van. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a kiváló szakembereinket az Orbán-kormány épp most igyekszik ellehetetleníteni azzal a döntésével, hogy felszámolja a VITUKI-t. Áder János tisztségéből adódóan a nemzet értékeinek és érdekeinek védelmében kellene, hogy cselekedjen, függetlenül politikai beállítottságától. Márpedig hazánk elemi érdeke, hogy egy ilyen intézmény, amely 120 éve szolgálja hazánk vízügyi tudományos és kutatási feladatait, folytassa tevékenységét.

Az Országos Vízjelző Szolgálat honlapján az elmúlt hónapban ezt olvashattuk: ”munkaszervezési okok miatt 2012. június 5-étől az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatási és közreadási kötelezettségének átmenetileg nem tud eleget tenni.” A hírek szerint a ”munkaszervezési okok” valójában azt jelentik, hogy megszüntetik az évszázados múlttal rendelkező VITUKI-t.

A köztársasági elnök úr szavai szerint ”az emberiség jövőjének egyik legnagyobb kérdése a víz lesz”. Ezen kijelentés fényében különösen fontos, hogy a VITUKI tapasztalatait, tudását, tradícióit, szellemiségét megőrizzük a nemzet és a világ számára.

Tisztelettel kérjük a köztársasági elnök urat, hogy pozíciójának megfelelően álljon ki ezen értékek védelme mellett és védje meg a nemzet vízgazdálkodásának egyik kiemelten fontos intézményét.

Szabó Imre,
a Fenntartható fejlődés bizottsága alelnöke,
országgyűlési képviselő