mszp.hu | Belföld
2020. december 29. 12:39

Adja meg végre a kormány az emberek túléléséhez a bértámogatást!

Adja meg végre a kormány az emberek túléléséhez a bértámogatást!
Idén 1.333.000 forintot, több mint egy nettó éves minimálbért lopott el 300.000, az út szélén hagyott magyar családtól a kormány.

Az emberek által a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba befizetett 400 milliárd forintot mulatott el a kormány, ami jövőre nem fordulhat elő – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese keddi online sajtótájékoztatóján.

„Fekete évet zárnak a magyar munkavállalók: a kormány újra bebizonyította szociális érzéketlenségét. Szűkmarkú intézkedései következében emberek tömegei veszítették el a munkájukat” – hívta fel a figyelmet arra, hogy 300.000 magyar tengődik jelenleg regisztráltan munka nélkül, és több mint 150.000-en közülük semmilyen segítséget nem kapnak a kormánytól.

„Amikor arról volt szó, hogy védelmi alapot kell létrehozni, elsők között azt a 400 milliárd forintot tüntették el, amely a munkanélkülivé vált emberek megsegítését szolgálta volna: a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot. 100 milliárd forintot adtak a kormány hazugsággyárára, az MTVA-ra,100 milliárd forinttal támogatták meg a Fidesz káderképző intézetét, több tízmilliárdod költöttek sportlétesítményekre, és több tízmilliárd forinttal támogatták a multikat, akik több százmilliárdot hordtak ki Magyarországról profit formájában” – sorolta a szocialista politikus. Rámutatott, mindeközben a bajbajutott embereknek nem segítenek és magyar családok százezreit taszították kilátástalanságba.

„A Magyar Szocialista Párt munkáját egész évben végigkövethették és láthatták, hogy szociáldemokrata pártként természetes szövetségesei voltunk a szakszervezeteknek, és mindenhol, parlamenten belül és kívül kiálltunk a dolgozók és a saját munkájukból élő jogaiért” – hangsúlyozta.

„Olyan törvényjavaslatokat nyújtottunk be, amelyek hathatós segítséget nyújtottak volna az emberek számára, illetve Alkotmánybírósághoz fordultunk a szakszervezetek kérésére, amikor segítség helyett újabb rabszolgatörvényt akasztottak a munkavállalók nyakába” – emlékeztetett az MSZP és az ellenzék a kormánypártok által gyakran gáncsolt kezdeményezéseire.

„Gyakran a biztossági ülésig sem jutott el egy-egy javaslat, hiszen az embereket érintő kérdésekben a bizottsági ülésekre a fideszesek el sem mentek! Szégyelljék magukat Orbán „bátor” emberei!” – szólította fel a kormánypárti képviselőket.

Évértékelőjében, Komjáthi Imre aláhúzta, mindenképp változásra van szükség. „Az MSZP szociáldemokrata pártként továbbra is küzdeni fog a szakszervezetek jogaiért, a munkavállalók jogaiért, és azért, hogy az a 300.000 munkanélküli ember, az a 150.000 semmilyen ellátásban nem részesülő ember valódi segítséget kapjon” – ígérte.

Elmondta, pártja továbbra is fenntartja követeléseit. „Amennyiben Orbán mintalabornak tekinti Ausztriát, akkor a magyar kormány is adjon 80%-os bértámogatást a munkanélkülivé váló emberek számára, megmentve őket a munkanélküliségtől! A Magyar Szocialista Párt azt követeli, hogy 80%-os legyen a bértámogatás a munkahely megtartásával 3-6 hónapra nettó 180.000 forint értékig.

Akik sajnos már elvesztették a munkájukat, azoknak 9 hónapig járjon az álláskeresési járadék, melynek nettó összege érje el a minimum 100.000 forintot, a KATA-s vállalkozókat pedig nem büntetőadóval kell sújtani, főleg nem válság idején! Tekintsenek el ettől az intézkedéstől és segítsék a magyar kis- és középvállalkozásokat, mert ők az egyik legfőbb motorja a magyar gazdaságnak!” – szólította fel a kormányt.

Végezetül ígérte, „A Magyar Szocialista Párt továbbra is a szolidaritás elvét vallja, továbbra is természetes szövetségese marad a szakszervezeteknek és kiáll a munkavállalók jogaiért, most, jövőre és mindig”!

Kapcsolódó párttagok