mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 27. 12:53

Adja vissza a kormány az önkormányzatok pénzét!

Adja vissza a kormány az önkormányzatok pénzét!
A szolidaritási adóról, az önkormányzatok fejlesztési lehetőségeiről, a kormányzati forráselvonásokról, valamint a négyes metró esetleges meghosszabbításáról is beszélt Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Zugló polgármestere a szerdai sajtótájékoztatóján.
„Itt az ideje, hogy a kormány kivegye az önkormányzatok zsebéből a kezét” – kezdte sajtótájékozatóját Horváth Csaba. 
 
A szolidaritási adónak nevezett sarc, az önkormányzatok fejlesztései elől, valamint a jó működés garanciái elől veszi el a forrást. A képlet egyszerű, az önkormányzatoktól elveszik ezeket a forrásokat, amelyek később elveszítik közpénz jellegüket, majd előbb-utóbb valamilyen csatornán keresztül a haverokhoz kerül. 

„Ez a sújtás nem csak a baloldali, ellenzéki önkormányzatokat illeti, hanem a fideszeseket ugyanúgy. Mondhatnánk úgy is, hogy amit az ellenzék büntetésből, azt a Fidesz jutalmul kapja” – érvelt a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője.
Budapest ebben az évben 58 milliárd forint szolidaritási adót fizet, jövőre pedig 75,5 milliárd forint szolidaritási adót kénytelen befizetni, ennél fogva a főváros a BKV után a kormány finanszírozására költ a legtöbbet. 
 
Zugló esetében pedig az idei 3,3 milliárd forint helyett, jövőre 4,3 milliárdos lesz a szolidaritási adó, ami a helyi fejlesztések elől veszi el a forrást és ehhez még hozzájön még a gépjárműadó elvétele is, így ez Zugló esetében közel 5 milliárd forint, ami rendkívüli módon hiányzik. 
 
A társasházak felújítása, az úthálózatok felújítása, a zöldfelületek karbantartása és minőségi cseréje sínyli meg a kormányzati sarcolást. 
 
Ide sorolható a négyes metró vonalának meghosszabbítása is, amelyet a zuglói kormányzati negyed megépítése is indokolttá tesz. Itt az ideje, hogy a négyes metró Bosnyák térig tartó második szakasza - amelyet a kormány által 13 éve törölt – végre megvalósulhasson. 
 
„Azt szeretnénk, hogy a kormány változtasson az eddigi álláspontján és hagyja az önkormányzatokat dolgozni” – összegzett a sajtótájékoztatója végén Horváth Csaba. 
 

Kapcsolódó párttagok