Adják vissza, „Pénztáros” Lőrinc és társai például a munkaerőpiaci járulékból ellopott százmilliárdokat!

Adják vissza, „Pénztáros” Lőrinc és társai például a munkaerőpiaci járulékból ellopott százmilliárdokat!
A kormányzati lenyúlások miatt most már a középosztály is kezd lecsúszni, nem kapnak érdemi védelmet a krízisben az emberek. Nagy részüknek most már közel lehetetlen az élelmiszer és a hatalmas rezsiárak együttes megfizetése.

„A legszegényebbeknek eddig is megvoltak a túlélési technikái, de amit nagyon megéreznek az emberek, az az infláció. Emelkedtek a bérek, de még mindig sereghajtók vagyunk Európában és a V4-ek között is. Az alsóközéposztály hozzászokott, hogy nem okoz gondot legalább a sárga csekk befizetése. Hát most okoz” – mutatta be Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, a magyar családok immár vérlázítóvá vált helyzetét.

„Azt a 80% bértámogatást, amit az MSZP a járvány kezdete óta mond, most azonnal oda kellene adni azoknak a vállalkozásoknak, akik komoly bajban vannak. Mi azt mondjuk, hogy ne bocsássák el az embereket! Ausztriában is ezt mondják, ott megkapják 0 óra munkára is a 80% bértámogatást; minimum 1, de inkább, 3-6 hónapig is megtartják az emberek munkahelyét” – állította párhuzamba hazánk helyzetét a szomszédos Ausztria válságkezelésével a szocialista politikus.

Komjáthi emlékeztetett, az ellenzéki önkormányzatok voltak az elsők, akik nagyon jelentős összegeket fordítottak a védekezésre. „Az MSZP képviselői nagyon komoly összegeket fizettek be a fizetésükből Szolidaritási Alapba, amiből konkrétan családokat segítünk, hiszen szerencsére olyan hálózatszervezőink vannak országszerte, akik helyben élnek, és tudják, hogy ki az, aki rászoruló. Célzottan és pontosan tudunk segíteni”.

Az ellenzéket érő folyamatos kormányzati támadásra, amely szerint nem segítenek, Komjáthi Imre hangsúlyozta, „Elsők között voltunk, akik azt mondtuk, hogy azok a szülök, akik kénytelenek otthon maradni a gyerekkel, 100%-os bért kapjanak! Elsők között voltunk, akik azt mondtuk, és Müller Cecília is megerősített minket, hogy 100%-os táppénzt azoknak, akik pozitív COVID teszttel otthon vannak”.

Rámutatott, mindez megvalósítható a költségvetésből, hiszen elvileg abban nem kellen, hogy hiány legyen. „A munkavállaló tavaly befizette fizetése 1,5%-át munkaerőpiaci járulékként egy alapba. Ebben tavaly 320 milliárd forint volt, és ennek mindössze harmadát költötték munkanélküli ellátásra! Most kéne megnyitnia a pénztárcáját „Pénztáros”, azaz Mészáros Lőrincnek, és visszaadni abból, amit eddig kapott”.

Kiemelte, a kialakult helyzetben a munka, a munkavállalók érdekei a legfontosabbak. „Mi azt mondjuk, hogy mindenkinek munkát kell adni, akit tud dolgozni, aki pedig nem tud, annak kenyeret! Nem halhat senki éhen Magyarországon, nem fagyhat meg senki a saját lakásában. A rezsicsökkentés az lenne, hogy ne 101 forintért adják a gáz köbméterét, ami 30-40 forintért is adható, vagy legyen sávos a közszolgáltatás abban a tekintetben, hogy legyen egy jelképes összeg a víz, és az átlagfogyasztásig kapjanak az emberek jelentős támogatást”.

 

Kapcsolódó párttagok