mszp.hu
2021. május 26. 11:20

Adjuk a nép kezébe a köztársasági elnök választását!

Adjuk a nép kezébe a köztársasági elnök választását!
Adjuk a nép kezébe a köztársasági elnök választását; ebben az az ellenzéki pártok között konszenzus van – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP és Brenner Koloman, a Jobbik parlamenti képviselője az ATV Start című műsorában szerdán.

A Molnár Gyula által jegyzett szocialista javaslat azt indítványozza: bár Áder János köztársasági elnök mandátuma 2022 márciusában lejár, utódját mindenképpen az országgyűlési választások utáni új Parlament válassza meg; utána viszont alkosson olyan törvényt, amely szerint a továbbiakban már ne az Országgyűlés, hanem a nép válassza a köztársasági elnököt - mondta Bangóné.

Brenner Koloman azt mondta: saját javaslatot nyújtott be erről, Molnár Gyuláét kiegészítve, mert fel szerette volna hívni a magyar választópolgárok figyelmét a közjogi berendezkedés átalakításának szükségességére, melynek része a közvetlen államfőválasztás, de a kétfordulós parlamenti választás visszaállítása is.

„Magyarország megérdemelne már egy olyan köztársasági elnököt ennyi év után, aki ténylegesen a magyar emberekért fog szót emelni” – mondta Bangóné, aki rámutatott: Áder a járvány alatt „egyetlenegyszer” sem volt hajlandó megszólalni, vagy akár csak kiállni köztársasági elnökként, hogy megnyugtassa a lakosságot.

Brenner azzal bírálta Ádert: „egy bábu; pecsétel és aláír”. Hozzátette: ahogy a Fidesz a teljes közjogi berendezkedést átalakította, úgy megteheti ezt majd a mostani ellenzék is, csak nem úgy, mint a Fidesz, hanem részletes társadalmi vita után, közösen, „ha lehet, nagy konszenzussal”.

Egyetértettek Bangónéval abban, hogy ezt a változtatást az új Parlament beiktatása után a jogi kötelmek figyelembevételével a lehető legrövidebb időn belül meg kell tenni.

Beszéltek a műsorban a jogállamiságról és az Európai Unió jogállamisági eljárásairól. Erről Bangóné azt mondta: az adott országok kormányai, jogosan, elvárják állampolgáraiktól, hogy a törvényeket betartsák; ugyanezt joggal várják el az állampolgárok is a kormányuktól. Az EU is joggal várja el, hogy a közösen megalkotott alapszabályokat, melyeket a belépésükkel elfogadtak, a kormányok betartsák.

„Az EU pénze kell Orbán Viktornak” – jelentette ki Bangóné, de „láttuk 11 éve, hogyan használták az EU-s forrásokat”.

Az önkormányzati lakások értékesítéséről szóló fideszes javaslatról Bangóné azt mondta a szerda délutáni vita előtt: ilyen fajsúlyos kérdésben, ami 800 milliárdos vagyont érint, elvárható lenne, hogy a szakmai és szakszervezetekkel, az önkormányzatokkal és az érintettekkel való egyeztetés után nyújtsanak be javaslatot, nem pedig egyéni indítványként, hogy ne kelljen egyeztetni még a minisztériumokkal sem.

„Az emberek vagyonáról beszélünk!” – mutatott rá.

Brenner hozzátette: ritkán fordul elő, de most fideszes polgármesterek is egyértelműn kiálltak a javaslat ellen Győrben, Székesfehérvárott és Debrecenben. „Ellenállásba ütközik a Fidesz egypárti túlhatalma” – jegyezte meg.

Arról, hogy Kövér László házelnök kedden ismét megvonta Jakab Péter Jobbik-frakcióvezetőtől a szót a Parlamentben, Brenner azt mondta: bár a hatályos házszabály szerint a levezető elnök ülésvezetését nem lehet kritizálni, Jakab nem kritikával, csak ténymegállapítással élt. Rámutatott: míg arról házbizottsági döntések vannak, hogy a „hazaárulót”, ami a „legkeményebb politikai kitétel, amit egy Parlamentben el lehet mondani”, lehet használni, addig a „ficsúr” – ami piperkőcöt jelent – nem indokolja Jakab csaknem tízmilliós büntetését.

Bangóné azt mondta: semmi olyan nem történt kedden, ami miatt Kövérnek el kellett volna venni Jakabtól a szót. Rámutatott: a rabszolgatörvény elleni teljesen egységes ellenzéki tiltakozás után változtatták meg a fideszesek, konszenzus nélkül, a Házszabályt, hogy „Kövér László kénye-kedve szerint” ilyen büntetéseket róhasson ki az ellenzéki képviselőkre.

Kapcsolódó párttagok