2011. szeptember 28. 14:18

Adó helyett családipótlék-emelést!

Az MSZP a családtámogatási rendszert érintő kérdések mielőbbi tisztázására, valamint az adók helyett a családi pótlék azonnali és radikális emelésére szólítja fel a kormányt!

Ha kormányra kerülnek, sokkal bőkezűbb családtámogatási rendszert építenek ki - ígérték ellenzékben fideszes politikusok. A kormányra kerülés megtörtént, a családtámogatás azonban nem lett nagyvonalúbb.

Sőt! A hírek szerint a kormány továbbra sem tervezi, hogy megszünteti azt a jogsértő gyakorlatot, hogy az élettársi kapcsolatban élő szülőknek kevesebb családi pótlékot és egyéb állami támogatást folyósít, mint a gyermeküket házasságban nevelőknek.

Nem vigasz, de tény: erről a súlyosan kirekesztő, gyermek és gyermek között különbséget tevő döntésről legalább hajlandó nyilatkozni a kormány. (Más
kérdés, hogy az "akinek nincsen frigye, az annyit is ér" filozófiáját valló kormánypártok hogyan számolnak majd el a családbarátságra szóló választási ígéreteikkel, pláne azzal a több százezer választóval, akiknek a gyermekeit e jogsértéssel eleve hátrányba hozzák...)

Arról viszont változatlanul nagy a hallgatás, hogy mit tervez a kormány a családi pótlékkal? Lesz-e például pótlékemelés? Vagy az igazságtalan, egykulcsos adórendszeren elbukott matolcsyizmusból csupán újabb és újabb adóemelésekre futja?

A tettek minősítenek, nem a szavak. Ezt is egy fideszes politikus, sőt "A" fideszes politikus mondta ellenzékben. Hogy aztán az Idősügyi Tanács minapi ülésén már a miniszterelnöknek fenntartott székben ülve azon sopánkodjék, "túl kevés gyerek születik" Magyarországon.

Mondjuk ki: amíg a munka és a család dicsőségét a tettek helyett csupán az erőszakkal elfogadott pártalkotmány hirdeti, amíg az alacsony jövedelmű családokat, sőt már a középosztálybelieket is válságba sodró intézkedések születnek, csak a társadalmi bizonytalanság gyarapodására van esély.

Az MSZP ezért a családtámogatási rendszert érintő kérdések mielőbbi tisztázására, valamint a családi pótlék azonnali és radikális emelésére szólítja fel a kormányt! Ennek fedezetét a gazdagokat az átlagemberek rovására támogató egykulcsos adóval ellentétben javasolt kétkulcsos adórendszer kellene, hogy adja.

Kormos Kata,
szóvivő

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP püspökladányi képviselőjelöltje