mszp.hu | Belföld
2024. március 30. 09:42

Áfamentes sírmegváltási díjakat és állami segítséget sürget az MSZP

Áfamentes sírmegváltási díjakat és állami segítséget sürget az MSZP
A húsvéti időszakban általában mindenki felkeresi elhunyt szeretteit a temetőkben, és ennek kapcsán egy aktuális kérdésről, a sírhelyek hozzátartozókat terhelő költségeiről tartott sajtótájékoztatót Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója. A politikus elmondta, hogy e tárgyban már korábban is nyújtott be javaslatokat az Országgyűlésben. Kezdeményezte, hogy az állam vállalja át a rászoruló családok esetében a sírhely újraváltási díjának ötven százalékát, továbbá azt, hogy ez a költség áfamentes legyen.

Egy közeli hozzátartozó elvesztése mindig fájdalommal jár, ezt az érzést tovább növelheti az, hogy a családoknak sokszor aránytalanul magas temetkezési költségeket kell viselniük. Molnár Zsolt korábban már felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy nemcsak a sírhelyek megváltási és újraváltási költségeit kell állniuk a hozzátartozóknak, hanem ezen felül még az áfát is meg kell fizetniük. A politikus szerint elfogadhatatlan az, hogy ilyen helyzetben áfafizetési kötelezettsége is legyen a családoknak, ezért Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult, magyarázza meg, miért van szükség áfa beszedésére egy ilyen tragikus esemény kapcsán. Érdemi válasz azonban nem érkezett, ezért a szocialista országgyűlési képviselő folytatja a küzdelmet az áfa eltörléséért. Molnár Zsolt célja az, hogy a temetkezéssel kapcsolatban ne legyen áfafizetési kötelezettség, mivel az indokolatlan, és csak tovább fokozza az amúgy is nehéz helyzetben lévők terheit.

Egy további problémára is rávilágított az MSZP politikusa, ugyanis a családoknak sokszor nehéz döntést kell hozniuk: vagy kifizetik rokonaik, hozzátartozóik sírhely megváltási díját, vagy gyógyszert vesznek, esetleg gyermekük taníttatását segítik. Molnár Zsolt javaslata arról szól, hogy az állam nyújtson segítséget a rászoruló családoknak a sírmegváltások esetében a költségek 50 százalékának erejéig. A temetkezés esetén az eltemetés költségeinek fedezésére a szociális segély révén az önkormányzatok tudnak támogatást adni a rászoruló családoknak, a sírmegváltás kapcsán azonban nincs erre lehetőség.

Molnár Zsolt szerint méltatlan az, hogy egy családnak a taníttatás, a gyógyszervásárlás, az élelmezés és a sírok megváltása között kelljen döntenie. Az MSZP országgyűlési képviselője, pártigazgatója ezért arra kéri a kormányt, intézkedjen, az Országgyűlés pedig fogadja be javaslatait, hogy legalább ezen a téren könnyebb legyen a családok élete. „Cselekvésre van szükség és nem okoskodásra!” – szögezte le a szocialista politikus. Hozzátette, bízik abban, hogy a parlamenti többség megérti, ez nem kampánykérdés, nem pártpolitikai kérdés, hanem a hozzátartozóink emlékének megőrzéséhez szükséges minimum intézkedés annak érdekében, hogy békében nyugodjanak azok, akik egy életen át szolgáltak, dolgoztak, gyermekeket neveltek, családot tartottak fent.

Molnár Zsolt végezetül áldott, békés Húsvétot kívánt és békességgel, nyugalommal teli ünnepeket.

Kapcsolódó párttagok