Agrárbékét hirdet az MSZP

Az agrárágazat időszerű kérdéseiről fejtette ki álláspontját szerdán tartott sajtótájékoztatóján Halmi József, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alelnöke, a párt képviselő-jelöltje.

A politikus leszögezte: Európa mutyiországa lettünk, s ennek csak egyik eleme a földmutyi, amelyre két évvel ezelőtt figyeltünk fel. Azt gondoltuk, megyénket ez nem éri el, de mára kiderült, tévedtünk. Az is világossá vált, hogy a MAGOSZ a mezőgazdaságból élők érdekeinek képviselete helyett a Fidesz szekértolójává vált.
   
Szólt arról, hogy az ágazatot érő természeti csapások utáni kárenyhítés jóval alacsonyabb, mint a szocialisták kormányzása idején, a támogatásokat leginkább kormánypárti politikusok barátai kapják.
   
A demokratikus ellenzék április 6-a után felálló kormánya agrárbékét hirdet, a botrányos földbérleti szerződéseket viszont felülvizsgálja, s szükség esetén megteszi a büntető feljelentést. Azokat fogja földhöz juttatni, akik erre tették fel az életüket, a kötelező agrárkamarai tagságot pedig önkéntessé teszi.
   
Halmi szerint az őstermelői igazolványok igénylésének feltételeit is meg kell változtatni annak érdekében, hogy a rokkantak és a segélyezettek is kiválthassák.
   
Végezetül hangsúlyozta: az MSZP vallja, hogy hazánk számára a mezőgazdaság a kitörési pont, mégpedig az Európai Unión belül, mert számunkra nélkülözhetetlen az ágazatba érkező támogatás.