Ahol a gazdaság nem tud munkahelyeket teremteni, ott van dolga az államnak

Ahol a gazdaság nem tud munkahelyeket teremteni, ott van dolga az államnak - mondta a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje csütörtöki lakossági fórumán Székesfehérváron.

Mesterházy Attila példaként a szociális szövetkezetek létrehozását említette.

Az MSZP elnöke mintegy hatszáz ember előtt megismételte, hogy a gazdaságban 250 ezer új, valódi munkahelyet fognak létrehozni.

Hozzátette: a valódi munkahelyek létrehozásához megfelelő gazdaságpolitika és jogbiztonság kell, valamint állami projektek - nemzeti úthálózat-fejlesztés, bölcsőde- és óvodaépítés.

Azt ígérte, hogy a fiataloknak különböző képzéseket vagy munkát biztosítanak, de az 55 év felettiekről és az alacsony iskolai végzettségűekről sem feledkeznek meg, mert "ők boldogulnak a legnehezebben a munkaerőpiacon".

A kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje szerint öt társadalmi csoport lesz a kormányváltás nyertese: a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és középvállalkozók és a nyugdíjasok. "Ők vesztették a legtöbbet az elmúlt négy év kormányzása alatt" - mondta.

Mesterházy Attila közölte: igazságos és fenntartható rezsicsökkentésben gondolkodnak, és "a szegényebbeknek jobban csökkennek a terheik, mint a gazdagoknak". A fenntarthatóság érdekében uniós forrásokból támogatni fogják a nyílászárók cseréjét, a hőszigetelést és a fűtési rendszer korszerűsítését, amitől a lakások értéke is nőni fog.

A pártelnök bejelentette, hogy kormányváltás esetén 100 ezer forintos nyugdíjig minden nyugdíjas évi 24 ezer forint pluszpénzt kap a gyógyszervásárlásokra. Százezer forintra emelik a nettó minimálbért, mert "minden harmadik munkavállaló erre van bejelentve". Mindezt úgy tervezik, hogy a munkáltatók terhei se nőjenek.

Az ellenzéki politikus azt mondta: öt százalékra csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját, radikálisan csökkentik, majd megszüntetik a hosszú kórházi várólistákat, valamint felszámolják a gyermekéhezést.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette, hogy programjuk megvalósításához április 6-án meg kell nyerni a választást. A hallgatóságot arra kérte, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert "a Fidesz szavazói el fognak menni, de ha minden, kormányváltást kívánó ember elmegy, akkor meg fogjuk őket verni". Hozzátette: aki otthon marad, Orbán Viktorra szavaz.

"Ha mi kormányzunk, tőlünk senkinek sem kell félnie. Olyan magyar köztársaságot akarok, amely félelem és megosztottság nélküli, ahol a jobboldali szavazó is a nemzet része" - jelentette ki.

"Nem zavarnak a tüntetők, mert ez a demokrácia, de vicces, hogy a kormányzat tüntet az ellenzék ellen" - mondta, utalva arra, hogy mintegy harminc tüntető várta a rendezvény előtt.

Márton Roland, a Fejér megyei 1-es választókerület jelöltje arról beszélt, hogy az emberek elmenekültek Magyarországról és Székesfehérvárról. "Agyelfújás történik, mert a nyelveket beszélő, tudással rendelkező fiatalok hagyják el az országot, és tolják egy másik ország szekerét."

Ígéretei között említette, hogy vissza fogják venni az államtól a fehérvári iskolákat, valamint bölcsőde-, óvoda- és iskolaépítési programot indítanak. Az ipari növekedés érdekében beruházási célponttá kívánják tenni a várost, mert csak így lehet munkahelyeket teremteni - tette hozzá.

Mesterházy Attila a délután folyamán Felcsúton Horváth András képviselőjelölttel megnézte az épűlő stadiont is, amely Orbán Viktor hobbijának eredménye, és amely hobbinak kénytelen-kelletlen egy egész ország hódol.