mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. október 18. 14:10

Akadályozza a Fidesz az európai szintű egészségügyi ellátás megteremtését

Sajátos pávatáncot jár a Fidesz az Európai Egészségügyi Unió megvalósításával kapcsolatban.

Össze-vissza beszéd helyett jó lenne, ha végre egyszer és mindenkorra világossá tennék viszonyulásukat ehhez a forradalmi programhoz, valamint a minőségi egészségügyi ellátás hosszútávú garantálásához.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő például korábban „kétlábon járó, európai szintű töketlenségnek” nevezte az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, egy másik fideszes EP-képviselő, Tóth Edina pedig arról beszélt, hogy szerintük nincs szükség a program keretében általam javasolt minimális minőségi követelményekre az egészségügyben. Sőt, amikor hivatalos megkeresést küldtem az egészségügyért felelős államtitkárnak a program minél szélesebb körben történő megvalósítása érdekében, akkor kormányzati részről elsősorban elutasító, a nemzeti hatáskörök szentségét védelmező pökhendiséget kaptam válaszként.

Ehhez képest az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának mai ülésén a testület tagjai egy olyan kormányzati előterjesztést tárgyalnak, amely az Európai Egészségügyi Unió létrehozásával kapcsolatos javaslatokról szól. Ebben az országgyűlési állásfoglalás-tervezetben a magyar törvényhozás kimondaná, hogy üdvözlik az Európai Egészségügyi Unió létrehozására irányuló brüsszeli javaslatokat (elsősorban az uniós, egészségügyi ügynökségek megerősítését) és szükségesnek ítélik a covid-járvány tanulságainak uniós szintű levonását. Az állásfoglalás-tervezet kimondja azt is, hogy elő kell segíteni az uniós szintű koordináció megerősítését, ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy nincs szükség a „tagállami egészségügyi ellátások harmonizációjára”. Ez utóbbi viszont azt jelenti, hogy a Fidesz szerint helyes, ha egy nyugat-európai országban élő európai állampolgár jobb minőségű ellátást kap, mint egy magyarországi polgár és a Fidesz szerint az is rendben van, hogy Magyarországon háromszor nagyobb esélye van annak, hogy valaki kórházi fertőzést kap, mint Németországban.

Az Európai Egészségügyi Unió koncepciója nem pusztán a covid-járvány kezeléséről szól, hanem a tagállamok közegészségügyi ellátásában meglévő rendkívüli aránytalanság és minőségbeli különbség korrigálásáról. Aki európai szintű és minőségű ellátást akar a magyar egészségügyben, az támogatja a minőségi követelmények kidolgozását is. A magyar kormány tehát egyelőre sunyi pávatáncot jár az ügyben és akadályozza az egészségügyi ellátás minőségének átfogó és hosszútávon is fenntartható javítását.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő