mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. október 18. 14:10

Akadályozza a Fidesz az európai szintű egészségügyi ellátás megteremtését

Akadályozza a Fidesz az európai szintű egészségügyi ellátás megteremtését
Sajátos pávatáncot jár a Fidesz az Európai Egészségügyi Unió megvalósításával kapcsolatban.

Össze-vissza beszéd helyett jó lenne, ha végre egyszer és mindenkorra világossá tennék viszonyulásukat ehhez a forradalmi programhoz, valamint a minőségi egészségügyi ellátás hosszútávú garantálásához.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő például korábban „kétlábon járó, európai szintű töketlenségnek” nevezte az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, egy másik fideszes EP-képviselő, Tóth Edina pedig arról beszélt, hogy szerintük nincs szükség a program keretében általam javasolt minimális minőségi követelményekre az egészségügyben. Sőt, amikor hivatalos megkeresést küldtem az egészségügyért felelős államtitkárnak a program minél szélesebb körben történő megvalósítása érdekében, akkor kormányzati részről elsősorban elutasító, a nemzeti hatáskörök szentségét védelmező pökhendiséget kaptam válaszként.

Ehhez képest az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának mai ülésén a testület tagjai egy olyan kormányzati előterjesztést tárgyalnak, amely az Európai Egészségügyi Unió létrehozásával kapcsolatos javaslatokról szól. Ebben az országgyűlési állásfoglalás-tervezetben a magyar törvényhozás kimondaná, hogy üdvözlik az Európai Egészségügyi Unió létrehozására irányuló brüsszeli javaslatokat (elsősorban az uniós, egészségügyi ügynökségek megerősítését) és szükségesnek ítélik a covid-járvány tanulságainak uniós szintű levonását. Az állásfoglalás-tervezet kimondja azt is, hogy elő kell segíteni az uniós szintű koordináció megerősítését, ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy nincs szükség a „tagállami egészségügyi ellátások harmonizációjára”. Ez utóbbi viszont azt jelenti, hogy a Fidesz szerint helyes, ha egy nyugat-európai országban élő európai állampolgár jobb minőségű ellátást kap, mint egy magyarországi polgár és a Fidesz szerint az is rendben van, hogy Magyarországon háromszor nagyobb esélye van annak, hogy valaki kórházi fertőzést kap, mint Németországban.

Az Európai Egészségügyi Unió koncepciója nem pusztán a covid-járvány kezeléséről szól, hanem a tagállamok közegészségügyi ellátásában meglévő rendkívüli aránytalanság és minőségbeli különbség korrigálásáról. Aki európai szintű és minőségű ellátást akar a magyar egészségügyben, az támogatja a minőségi követelmények kidolgozását is. A magyar kormány tehát egyelőre sunyi pávatáncot jár az ügyben és akadályozza az egészségügyi ellátás minőségének átfogó és hosszútávon is fenntartható javítását.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP közegészségügyi bizottságának tagja
az Európai Egészségügyi Unió programjának egyik kezdeményezője

Budapest/Brüsszel – 2021.10.18.

Kapcsolódó párttagok