mszp.hu | Belföld | vasfüggöny közlemény bevándorlás
2015. július 14. 09:48

Aki falat épít, az egyedül marad odabent

A Fidesz-kormány megkezdte a vasfüggöny újraépítését.

Ezzel Orbán Viktor egyedülálló kört zárt be a demokratikus Európa történetében: 1989-ben maga is felszólalt az akkori magyar határra falat kényszerítő szovjet hatalom ellen, ma pedig ő épít újra az ország határára egy falat. Most azonban már nem kényszer hatása alatt cselekszik a kormány, Orbán saját akaratából választja el Európát Európától.

Soha nem gondoltuk volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. Most mégis meg akarja tenni. Az ország azonban nem ilyen. Az ország nem a Fidesz.

Az ország többsége nem akar falat a déli határra. Magyarország pontosan tudja, hogy a fal csak néhány tanácsadói Gucci-táska és bizonytalan eredetű ingatlan árnyékában tűnik a választók átverésére alkalmas eszköznek.

A magyarok kétharmada szerint a fal nem old meg semmit, és közel ugyanennyien nem is támogatják megépítését. A magyarok tudják, amit a Fidesz nem: aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el.

Felszólítjuk a kormányt, hogy azonnal állítsa le a déli határra építendő fal munkálatait! Felszólítjuk a kormányt arra is, hogy a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltés helyett adjon minimális – orvosi, tisztasági és élelmezési – segítséget a háborúk, kínzások és katasztrófák elől menekülőknek.

Falépítés és gyűlöletpropaganda helyett költse a kormány az Európai Uniótól kapott forrásokat a halálból menekülők nyomorának enyhítésére, viselkedjen úgy, ahogy a magyar társadalom: segítsen, ahogy lehet, amiképp nagyapáinknak mások segítettek, amikor világháború vagy az 1956-os megtorlás elől menekültek.

Ezt várja el az ország.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP budapesti elnöke, országgyűlési képviselő