2011. szeptember 07. 15:05

”Aki fél, az menjen cukrászkisasszonynak”

Harmincöt éve ezen a napon hunyt el Kéthly Anna, a magyar szociáldemokrácia kiemelkedő alakja, a Magyar Országgyűlés második női politikusa. A Magyar Szocialista Párt frakcióülésén megemlékezett a kivételes elszántságáról és akaratáról ismert Kéthlyről, akit párttársa egyszer a magyar politika Jeanne d’Arc-jának nevezett, nem véletlenül.

A Kéthly Anna által képviselt értékek ma is sokat mondanak nekünk, akárcsak a múlt század első felében. Ma, amikor Magyarországon gyorsuló ütemben nő a szakadék a szegények, átlagos keresetűek és a gazdagok, kiváltságosok között, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása épp olyan fontos, mint az ő idejében. Ma, amikor csökkentik a tankötelezettséget, oda kell figyelnünk arra, hogy miért tartotta Kéthly az iskolába járást a felemelkedés egyetlen útjának.

Ma, amikor egész Európában erősödik a nacionalizmus, még erősebben kell kiállnunk az elnyomottak mellett - mint ahogy tette ezt ő, aki fellépett a zsidótörvények, a faji és vallási diszkrimináció és 1942-ben az újvidéki mészárlás ellen. ”Aki fél, az menjen cukrászkisasszonynak” - mondta a politikus, amikor párttársai óvták a különböző fenyegetésektől.

Kéthly Anna 1945 után a demokratikus baloldaliság megtestesítője, akit politikai tevékenysége nyomán 1950-ben négy év börtönbüntetésre ítéltek. 1956-ban a Nagy Imre-kormányban államminiszteri rangot viselt. 1956. november 4-én írta róla Bibó István, hogy ”Magyarország egyetlen törvényes külföldi képviselője és külképviseleteinek törvényes feje Kéthly Anna államminiszter.”

Kéthly Anna örökségét mindenki magáénak érezheti, aki a társadalmi különbségek felszámolásáért, a nők és az elnyomottak egyenlőségéért, illetve a faji, vallási megkülönböztetés ellen küzd. A Magyar Szocialista Párt mindezekért büszkén emlékszik ma Kéthly Annára, és emlékezésre kér fel minden a magyar állampolgárt.
 

Mesterházy Attila,
pártelnök, frakcióvezető