2012. február 09. 11:56

Aki szegény, még szegényebbé válik

Tovább csökken a munkahelyek száma Heves megyében. Egyre messzebb kerül a kormány attól a bizonyos „10 év alatt 1 millió új munkahely” kitűzésétől. Így tűnnek el a 2010-es ígéretek.

A munkanélküliséggel sújtott hevesi térségben és a megye északi részében egyre nagyobb mértéket ölt az elszegényedés. A szociális háló drasztikus megnyirbálása még elkeseredettebbé teszi az embereket!

Az átlagos keresetűeket sem kíméli a kormány személyi jövedelemadó politikája. Tíz százalékkal kevesebb pénzt vittek haza február elején a dolgozók.

Nemcsak a munkavállalók, hanem a munkaadók helyzete is romlik. Ráadásul a piacaik is beszűkülnek.
Folytatódik a folyamat: a 2012-es gazdaságpolitika eredménye lesz, hogy a szegények még szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak lesznek. Tovább nő a különbség a társadalmi rétegek között.

Az egykulcsos adó tovább bünteti a szegényeket. A kiegészítő adóváltozások a rossz helyzetben lévőket sanyargatja tovább.
A januári fizetések mutatták, hogy jelentős mértékben csökkentek a reálkeresetek.  Nő a személyi jövedelemadó-teher, emelkednek a járulékok.

Jelentősen nőttek az élelmiszer árak, az ÁFA-növekedés miatt. Az áramszolgáltatás díja közel 3 százalékkal nőtt. A földgázé 4,2 százalékkal növekedett, de a tömegközlekedés is 2 százalékos drágulást mutat.

A 2012-es év várható jellemzői: csökkenő reálkeresetek, növekvő infláció, elbocsátások, elszegényedés.

Korózs Lajos,                
országos elnökségi tag

Dr. Sós Tamás,
országgyűlési képviselő