Akinek mínuszban van, az annyit is ér?

Az Orbán-kormány a pénzügyi rezsicsökkentéssel ismét egy maga által generált problémát próbál megoldani. Kár, hogy ismét a szokásos módon: igazságtalanul.

Az úgynevezett pénzügyi rezsicsökkentésre pusztán azért van szükség, mert az Orbán-kormány az igazságtalan, egykulcsos adórendszerével évi 550 milliárd forintot a gazdagok zsebében hagy, és a kieső költségvetési bevételeket padlássöprés-szerűen kivetett extraadókkal szedi be. Így vezették be a telefonadót, a sárgacsekkadót vagy a banki tranzakciós adót. A baj az, hogy ezeket a szolgáltatók kivétel nélkül áthárítják az emberekre.

Ezt hosszú hónapok hazudozása után újabban már a Fidesz sem tagadja, sőt az ellenzék szavát megfogadva szeptember elején végre megoldási javaslattal állt elő. Rogán Antal akkor még azt ígérte, havonta két alkalommal mindenki díjmentesen veheti fel a fizetése egy részét. Mi már akkor jeleztük: a javaslat álságos, hiszen korábban éppen a Fidesz volt az a párt, amelyik ezt nem tette lehetővé.

Mostanra viszont kiderült, hogy a Fidesz az áthárított tranzakciós adó pluszterhét is csak a jómódúak válláról akarja levenni, hiszen csak annak tenné ingyenessé a készpénzfelvételt, akinek egy fillér tartozás sincs a bankszámláján. Vagyis a Fidesz a pénzügyi terhek csökkentését is úgy képzeli el, mint az összes többi lépését: minél többet hagyni a gazdagoknál, akinek pedig nincs semmi pénz a bankszámláján, sőt az egyenlege mínuszban van, az annyit is ér.

A Fidesz által véglegesített javaslat épp azoknak a terhein nem csökkentene, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Ez a lépés a kiskeresetű dolgozókkal és a kisnyugdíjasokkal szemben mélyen igazságtalan! Ezért az MSZP továbbra is azt követeli, hogy ne terhelje tranzakciós adó a nyugdíjakat és a fizetéseket!

Az igazságos megoldás az lenne, ha a munkabért és a nyugdíjat sem a munkáltató, sem az állam, sem a bankok nem terhelnék extraköltségekkel. A Fidesznek ehhez nem kell mást tennie, csak megszavaznia az erről szóló MSZP-s javaslatot.

A legigazságosabb pedig az lenne, ha nem csak a közműszámlákra lenne ráírva, hogy mennyivel változott az összegük a kormány politikájának következményeként, hanem a bankszámlakivonatokra is. Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a számlákon egyértelműen és összegszerűen tüntessék fel a lakosságra áthárított terheket.

Az MSZP a kormányváltás után a tranzakciós illetéket is csak arra fogja használni, amire való: a nemzetközi pénzügyi spekulációk megadóztatására.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke