mszp.hu | Belföld
2021. november 01. 14:57

Aktuális ügyekkel és friss arcokkal lehet sikeresen megszólítani a fiatalokat

Aktuális ügyekkel és friss arcokkal lehet sikeresen megszólítani a fiatalokat
Amikor érzik, hogy részt tudnak venni, és felfedezik, hogy a vágyaikat képviseljük, akkor választókká válnak…

Az előválasztási kampány eredményei alapján tavasszal akár több százezer fiatal is mozgósítható lesz – erről beszélt Pusztai Patrik, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas tagozatvezetője és Kovács Gerzson, a Momentum TizenX nevű ifjúsági szervezetének elnöke kedden a Spirit FM Beszóló című interaktív közéleti műsorában.

„A fiataloknál fontos az, hogy különböző ügyek mellett álljunk ki mi, pártok, hiszen jellemzően ilyen divatjelleggel, trendjelleggel gondolnak azokra a témákra, amiket felhozunk és számukra fontos (…). Kapcsolatot kell teremtenünk velük, hogy azok a témák, amik számukra kedvesek, azokat bemutassuk, hogy mi képviseljük őket ezekben” – emelte ki Pusztai Patrik.

Kovács Gerzson hozzátette, jó, hogy az ifjúsági szervezetek kint vannak az eseményeken, emellett a TizenX például a legfiatalabbakat is meg tudja szólítani, akár a TikTokon vagy az Instagramon, azaz a számukra kedves közösségi média platformokon.

A Societas baloldali ifjúsági mozgalom tagozatvezetője elmondta, ahhoz, hogy az egyébként politikailag jellemzően inaktív fiatalokat rávegye bárki is arra, hogy aktívabban politizáljanak, kulcsfontosságú a tudatosítás.

„A fiataloknak vannak gondolataik, vannak véleményeik (…), de nem feltétlenül gondolják át, hogy ez politika. Ha megkérdezzük manapság a fiatalokat, hogy mit képviselnek, akkor elkezdik azokat az értékeket mondani, amiket szociáldemokrataként képviselünk mi is: az igazságosság, az egyenlőség mellett például kiállnak” – mondta el. „Ha meglátnak egy olyan új arcot, mint Márki-Zay Péter, akkor pedig választókká válnak” – tette hozzá.

Pusztai leszögezte, a mozgósításban is nagyon hatékonyak a fiatalok; a közös demokratikus értékek között meg pedig kell találni és közösen kell vinni azokat az ügyeket, amelyek kifejezetten a fiatalok legfontosabb ügyei.

Kérdésre, hogy a pártok választási összefogása kapcsán lesz-e együttműködés azok ifjúsági szervezeti közt is, a baloldali ifjúsági vezető kijelentette, „Biztos vagyok benne, hogy mostantól el fog kezdődni valamilyen együttműködés az ifjúsági szervezetek között is, vagy projektek szintjén vagy a választókerületekben, vagy a települések szintjén. De lehet, hogy lesz egy ilyen laza országos kapcsolat is most már köztünk, legalábbis én azt gondolom, hogy most már itt az ideje. Már csak azért is, mert Márki-Zay Péterrel nagyon sok fiatal megjelent a politikában. (…) Ő egy olyan új arc, aki kívülről jött, az emberek irányából jött, és ez nagyon meg tudja fogni a fiatalokat”.