Erasmus Európai Unió
2013. január 26. 09:51

Aláírásgyűjtés az európai csereprogramokért

Az MSZP arra biztat minden magyar állampolgárt, vegyen részt azon az aláírásgyűjtésen, melynek célja, hogy a 2014-2020-as időszakban az uniós költségvetés 3 százalékát költsék az Erasmushoz hasonló csereprogramokra. 

 

Jómagam is részt vettem egy ilyen programon Németországban. Így tapasztalatból tudom, mennyit jelent a nyelvtanulás, a szakmai tapasztalat, vagy a baráti kapcsolatok megerősítése terén. 
 
Az Erasmus-programban eddig 2,2 millió európai diák vett részt, közöttük egyre több magyar fiatal. A csereprogram bővítésével még több magyar diák jutna külföldi ösztöndíj-lehetőséghez. Megismerhetik Európát, és olyan tudással vérteződhetnek fel, amit később sikeresen kamatoztathatnak: többek közt javíthatják a magyar lakosság szomorúan gyenge idegennyelv-tudását. 
 
Az aláírásgyűjtés csak akkor lesz sikeres, ha Európából 2013. november 1-ig legalább egymillióan csatlakoznak hozzá. Ezt bárki megteheti az alábbi hivatalos honlapon: http://hu.fraternite2020.eu/sign.html
 
Magyarországról 16 ezer aláírásra lesz szükség ahhoz, hogy sikerrel járjon az európai és hazai szocialisták által is támogatott kezdeményezés. Reméljük, hogy a magyarországi szervezők és a magyar állampolgárok meg tudják mutatni Európának, hogy nem csak kérni, hanem adni is tudunk, és kiállunk az európai kezdeményezés mellett, amely gyermekeink jövőjét hivatott jobbá tenni.
 
Winkfein Csaba,
elnökségi tag