mszp.hu | Belföld | háziorvosok alapellátás közlemény
2014. február 27. 15:35

Alamizsna az alapellátásnak

A választások előtt egy hónappal Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kampányfogásként bejelentette, hogy emelkedik a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozása és bére; az összesen tízmilliárd forint többletforrást áprilistól kapják meg a szolgáltatók.

Korábban azt ígérték, hogy 200 milliárd forint azonnali pluszforrást nyújtanak és csökkentik az adminisztrációs túlterheltséget. Vajon a Fidesz úgy gondolja, hogy 5% emeléssel, mintegy bruttó 48 ezer forint plusz praxisfinanszírozással megoldja az alapellátás helyzetét? Az indikátor alapú finanszírozásból 22 ezer forint, a kártyapénz emeléséből 26 ezer forint többlet jelentkezik áprilistól egy átlagos praxisban.

A választások előtt egy hónappal alamizsnát osztva próbálják meg befogni az egészségügyben dolgozók száját. A háziorvosi praxisok tartósan alulfinanszírozottak, ha a benne dolgozók megkapják a közalkalmazotti bértábla szerinti munkabérüket, alig marad pénz a működtetésre. Azt is elhallgatják, hogy a kényszervállalkozói formában működtetett háziorvosi rendelők esetében nem érvényesül a rezsicsökkentés. Nem tekintik őket lakossági fogyasztónak és így ugyanolyan magas számlát fizetnek, mint bármelyik profitorientált vállalkozás.

A Mesterházy-kormány 20%-os finanszírozás emelést fogadtat el a parlamenttel, és 2015-től folyamatosan megduplázza az alapellátásra szánt forrás összegét, csökkenti az adminisztrációs terheket és felszámolja a várólistákat.

Dr. Rónai György,
az összefogás képviselőjelöltje