mszp.hu | Belföld
2020. október 22. 11:44

Alamizsna helyett érdemi nyugdíjemelésre van szükségük az időseknek!

Alamizsna helyett érdemi nyugdíjemelésre van szükségük az időseknek!
A Fidesz 1,2 százalékos emeléssel szúrja ki a nyugdíjasok szemét, miután az idősek 10 hónapon keresztül hiteleztek a kormánynak azért, mert szándékosan alultervezi az inflációt minden évben.

Az Orbán-kormány a 2010-es hatalomra kerülése után áttért az inflációkövető nyugdíjemelés technikájára, amelynek az lett a következménye, hogy gyakorlatilag befagyasztotta a nyugdíjakat. Ez a módszer ugyanis arról szól, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor garantálják neki, hogy a jövő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni.

A Fidesz ezzel magára hagyja azt a közel egymillió kisnyugdíjast is, akinek az ellátása az átlagnyugdíj alatt van azokat, akik már képtelenek lépést tartani az árak drasztikus emelkedésével. Az elmúlt évek jelentős áremelkedései és a nyugdíjak leszakadása a bérekhez képest igazságtalan és fenntarthatatlan helyzetet eredményeztek. Ebben a rendszerben a Fidesz-kormány kifosztja a nyugdíjasokat.

Az MSZP szerint az időskori tisztességes megélhetés mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként azt javasolja, hogy a nyugdíjemelések meghatározásánál a fizetések növekedését is vegye figyelembe a kormány, vagyis térjen vissza a svájci indexálás szerinti nyugdíjemeléshez. Fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, ezért első lépésként a 13. havi nyugdíjat kell minden nyugdíjas számára azonos összegben megállapítani. Ezt követően pedig arra van szükség, hogy egy átmeneti időre ne százalékos nyugdíjemelésre, hanem egyösszegű nyugdíjemelésre kerüljön sor. Ezzel ugyanis a nyugdíjasoknak több, mint a kétharmada jobban járna.

A ma még aktívak számára pedig, olyan igazságos nyugdíjazási rendszert javaslunk, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok